23948sdkhjf

Låg kunskap om nedskräpning

Få svenska kommuner vet hur mycket skräp som slängs utanför papperskorgarna och som riskerar att hamna i vattendrag och hav.

Detta trots att kommunerna bör ha koll på nedskräpningen för att kunna följa Naturvårdsverkets föreskrifter. Det visar Håll Sverige Rents årliga kommunenkät.

– Plastskräpet fyller våra hav och är en av vår tids värsta miljökatastrofer. För att kunna minska nedskräpningen behöver vi veta var skräpet finns och varifrån det kommer. Nu måste kommunerna ta reda på mer om nedskräpningen, till exempel genom att mäta skräpet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Alla svenska kommuner ska enligt Naturvårdsverkets föreskrifter ha både mål och åtgärder i sina avfallsplaner för att minska nedskräpningen. Men många kommuner har liten eller ingen kunskap om hur stort problemet med nedskräpning är och var det skräpas ner, trots att det är en förutsättning för att kunna sätta upp mål.

Bara 20 procent av de kommuner som svarat på enkäten har mätt nedskräpningen på något vis. 45 procent uppger att de har satt upp mål och åtgärder. Fyra procent har satt upp endast mål och 38 procent har satt upp endast åtgärder. Endast 15 procent av kommunerna har räknat på vad nedskräpningen kostar kommunen och skattebetalarna.

– Att arbeta förebyggande mot nedskräpning kan också minska kommunernas kostnader. Nedskräpningen i Sverige kostar omkring två miljarder varje år, pengar som skulle kunna gå till så mycket annat, säger Johanna Ragnartz vidare.

Naturvårdsverkets föreskrifter från den 1 maj 2017 anger att kommunernas avfallsplaner ska innehålla mål och åtgärder för att förebygga och begränsa nedskräpning. Om avfallsplanen är antagen innan det datumet måste den uppdateras senast fyra år från det att den beslutades för att inkludera sådana mål och åtgärder. 

Om enkäten:

Enkäten genomförs en gång per år och utgör underlag till Håll Sverige Rents Kommunindex, som i sin tur ligger till grund för utmärkelsen årets Håll Sverige Rent-kommun. Årets vinnare presenteras på Håll Sverige Rents konferens den 20 november. 

Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige, och 157 kommuner svarade. Det motsvarar en svarsfrekvens om 54 procent. Undersökningen genomfördes under perioden 11 oktober till 12 november 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08