23948sdkhjf

Cellutech AB blir helägt av Stora Enso

Stora Enso har köpt Cellutech AB som nyligen vann Start Up tävlingen Packbridge Challange. Stora Enso var tidigare delägare i det svenskbaserade företaget men har nu ökat sitt ägande upp till 100 %.

Cellutech är ett celluloseteknikföretag specialiserat på utveckling av nya material och applikationer baserade på cellulosa, mikrofibrillerad cellulosa (MFC) och andra träbaserade komponenter. Förvärvet av Cellutech är ett led i Stora Ensos satsning på att ersätta fossila material med förnybara sådana som härrör från trä.

– Förvärvet av Cellutech kommer att tillföra en ny dimension till våra fibrer och cellulosaförmåga, särskilt i lätta cellulosaskum och sfärer. Vi satsar på teknik och expertis som ytterligare breddar applikationsutvecklingskompetensen i Stora Ensos division Biomaterials, säger Markus Mannström, VD, Stora Enso Biomaterials.

Cellutech grundades 2013 och är ett agilt lag av åtta forskare och forskare som fungerar som en länk mellan akademin och industrin. Cellutech bildades för att ta världsledande vetenskaplig forskning som utvecklats på SweTree Technologies och Wallenberg Wood Science Center och utveckla idéerna till kommersiellt framgångsrika teknologier och produkter.

– Stora Enso har varit med oss från början och vi delar samma övertygelse om att allt som är gjort av fossilbaserade material idag kan göras från ett träd imorgon. Att främja banbrytande innovationer inom nya material är ett viktigt steg för att nå detta mål och något som Cellutech har arbetat hårt för att bemästra. Vi ser nu fram emot de möjligheter som detta förvärv kommer att leda till för de innovationer vi jobbar med, säger Åsa Ek, VD, Cellutech.

Cellutech arbetar bland annat inom skummaterial för förpackning och hydroponics där marknaderna växer kontinuerligt. Cellulosa skummaterial kan exempelvis användas i förpackningar för att ersätta polystyrener som är den mest använda plasten.

Ett exempel är Cellufoam, ett lättviktsskum av papper som ersätter traditionella plastskum, såsom frigolit i förpackningar. Det prisbelönta materialet kan antingen återvinnas som vanligt papper eller komposteras hemma, och skulle det hamna i naturen kommer det att brytas ned.

– Marknaden har letat efter ett hållbart material som kan ersätta frigolit och vi tror att Cellufoam är svaret för vissa produkter, säger Paula Martirez, Affärsutvecklingschef, Cellutech. Arbetet är nu inriktat på att skala upp produktionen till pilot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112