23948sdkhjf

Skåne rustar för ebolaepidemi

Frågan är inte om, utan när, en ny internationell epidemi bryter ut. Det är Södra sjukvårdsregionen överens om och därför byggs nu en högisoleringsenhet.

Efter ebolaepidemin 2014-2015 har behovet av ytterligare högisoleringsenhet i Sverige diskuterats vid möten mellan Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB. Någon nationell finansiering för denna beredskap finns inte, därför har Södra Regionvårdsnämnden nu beslutat att Skånes universitetssjukhus, SUS, ska utveckla en högisoleringsenhet genom solidarisk finansiering av de regioner och landsting som ingår i Södra sjukvårdsregionen.

Inom Södra sjukvårdsregionen har man varit överens om att frågan inte är om, utan när, en ny internationell epidemi bryter ut och att det då är viktigt att ha en beredskap för att kunna ta emot patienter med högsmittsamma allvarliga infektioner, som exempelvis ebola.

Högisoleringsenheten på SUS i Malmö kommer att ta emot patienter från Blekinge, Halland, Kronoberg, Skåne och vid behov även från andra delar av Sverige.

– Tack vare hög kompetens, ett stort engagemang från eldsjälar och genom ett brett samarbete inom SUS, Region Skåne och Södra sjukvårdsregionen tar vi nu ansvar för att upprätthålla en mycket god beredskapsnivå för misstänkt högsmittsamma/högsmittsamma patienter i Södra sjukvårdsregionen. Det är också vad medborgarna ska kunna förvänta sig av vår högspecialiserade sjukvård, säger Maria Josephson, verksamhetschef för verksamhetsområde infektionssjukdomar på SUS iu en kommentar.

Den idag enda befintliga högisoleringsenhet är en del av infektionskliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping. Enheten fungerar som nationell resurs vad gäller kunskap och beredskap vid högsmittsamma allvarliga infektioner. Enhetens lokaler används oftast till ordinarie infektionssjukvård, men kan på kort varsel omvandlas till en kliniskt isolerad miljö, för extremt smittsamma patienter, där enbart sjukvårds- och laboratoriepersonal med skyddskläder får arbeta.

Högisoleringsenheten har tre specialbyggda vårdrum, varav ett kan användas till laboratorieverksamhet. Medarbetare från infektionskliniken, intensivvårdsavdelningen, röntgen och de olika laboratorierna kan vid behov arbeta på enheten.

Björn Eriksson, förvaltningschef på SUS, ser det som ett styrkebesked att Södra sjukvårdsregionen och Region Skåne nu kommer kunna bygga ytterligare en högisoleringsenhet i Sverige. Målet är att enheten ska kunna finnas på plats under 2019.

– Det är mycket glädjande att regionerna och landstingen i Södra sjukvårdsregionen väljer att gemensamt finansiera en högisoleringsenhet på Skånes universitetssjukhus. Det blir Sveriges andra och mest moderna högisoleringsenhet, kommenterar Björn Eriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078