23948sdkhjf

Extrem fetma - är vi beredda?

Beredskapen för att ta emot patienter med extrem fetma i sjukvården är väldigt dålig. – Detta är inte rimligt utan handlar om dålig planering, menar Kicki Reifeldt.

– Vi får ibland samtal från några av Sveriges största sjukhus med en förfrågan om att få låna hygienstolar och annat för att sjukhuset själva inte har utrustning och hjälpmedel som passar. Detta är inte rimligt utan handlar om dålig planering. Man har helt enkelt inte tagit höjd för patienter med denna problematik, säger Kicki Reifeldt, arbetsterapeut och utbildare på Hjälpmedelcenter Sverige.

I över 25 år har Hjälpmedelcenter Sverige bedrivit sin utbildningsverksamhet med inriktning på förflyttningskunskap. Här arbetar arbetsterapeuter och fysioterapeuter med att utbilda andra arbets- och fysioterapeuter.

– Den här målgruppen är de som i sin tur ska utbilda övrig omvårdnadspersonal i förflyttningskunskap.

Hjälpmedelcenter Sverige är ett fristående, opartiskt nationellt utbildningscenter. I Göteborg har de en utbildningslokal som är utrustad med hjälpmedel från mer än 30 olika hjälpmedelsföretag och i ett rum finns en docka som väger 180 kg. På den tränar utbildningsdeltagarna förflyttningar av tunga patienter.

– Kunskapen om hur man ska arbeta med den här patientgruppen är generellt sett låg. Det handlar egentligen inte om att personalen gör fel utan att man i mycket stor utsträckning är hänvisad till hjälpmedel och dessa använder man inte i deras fulla potential. Eller att man inte har hjälpmedel som är anpassade för människor med så hög vikt. Nu riskerar man att skada både sig själv och patienten.

För att förhindra att det uppstår situationer då basal utrustning till tunga patienter saknas så har Kicki Reifeldt lanserat idén om att det på de lite större sjukhusen ska finnas så kallade tungviktsteam. Teamet består av en personalgrupp som har förstärkta kunskaper om fetma och hur man tar hand om denna patientgrupp. Till teamet ska det finnas en basuppsättning med bland annat säng, rullstol, toalettstol och blodtrycksmanschett. Detta arbetssätt har redan anammats av vissa sjukhus.

– Detta borde vara ett ekonomiskt lönsamt arbetssätt för sjukhuset. Det krävs inte så stor uppsättning av hjälpmedel. Ett tungviktsteam ska kunna leverera direkt, gärna en viktanpassad säng redan i ambulansintaget.

Även om beredskapen i sjukvården är låg så är intresset bland personalen desto större. Kicki Reifeldt är en flitigt anlitad talare och hon får ofta mejl från människor som har frågor i ämnet. Och ökad kunskap om orsaker till extrem fetma ser gärna Kicki Reifeldt då det kan bidra till att bemötandet av patientgruppen blir bättre. Samhället signalerar på flera sätt att de här människorna inte kan räkna med samma självklara plats. Att dessutom komma in till ett sjukhus och där upptäcka att det inte finns basal utrustning som säng och toalettstol som är anpassad för den höga vikten förstärker känslan av att vara marginaliserad.

– Samhället har en fördömande attityd mot personer med fetma. Det är svårare att få ett jobb, att hitta kläder som passar. för att ge några exempel. Man kan inte ta för givet att man kan få plats att sitta ner på kollektiva färdmedel eller på en restaurang och man anses till och med lite dum och lat som låtit vikten skena iväg.

Det finns hjälpmedel anpassade för människor med extrem fetma. Hjälpmedelsföretagen har sett att denna patientgrupp ökar och utbudet av anpassade hjälpmedel är stort. Hjälpmedelcenter Sverige har tagit fram en katalog med alla hjälpmedel som finns tillgängliga för tunga brukare. Förteckningen går att beställa från dem och innehåller cirka 400 produkter. Utifrån vikt kan man hitta alla hjälpmedel som finns tillgängliga för just den patienten.

Under Fokus Hjälpmedel 24-25 oktober i Örebro kommer Kicki Reifeldt att hålla ett seminarium om omvårdnad och förflyttning av extremt överviktiga patienter.

– Jag kommer att tala om vilka faktorer som kan leda till att man blir gravt överviktigt och vilka konsekvenser det har för patienten. Jag kommer även att tala en hel del om bemötande av den här patientgruppen och jag kommer att berätta om olika guidelines som sjukhusen kan tänka på för att förbättra situationen när den här typen av patienter söker vård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078