23948sdkhjf

Eurest Services 40 meter under jord

15 medarbetare från Eurest Services, en del av Compass Group, har ett udda uppdrag – de levererar FM-tjänster djupt ner under jorden. Dold under Atlas Copco-huset i Sickla, ligger en gruva i vilken nya maskiner och borrar testas.

Eurest Services driver reception, kontorsservice, lokalvård, växeltjänster, säkerhet och intern konferensservice vid Atlas Copcos huvudkontor i Sickla i Nacka kommun. Det handlar om daglig service och support till nära 1 000 Atlas Copcomedarbetare. 

Men i åtagandet ingår även att tilläggsuppdrag utöver det vanliga, att ge service, säkerhetsutbildningar och brandövningar och andra servicetjänster i den stora testgruva rakt under Atlas Copcos kontor. En oväntad och för många helt okänd gruvmiljö bara minuter från Stockholms centrum.

Facility Nordic har besökt Eurest Services på plats ute på deras uppdrag hos Atlas Copco. Vi guidades runt av Maria Nygren, en av Eurests servicemedarbetare i Sickla.

 Eurest har ett 15-tal anställda på plats i Atlas Copcohuset och Maria Nygren berättar att deras gemensamma arbetstitel är ”servicemedarbetare”. En samlande titel som man är noga med eftersom den signalerar flexibilitet och det faktum att Eurests personal roterar mellan de olika tjänster som ingår i kontraktet.

 – Vi arbetar inte med strikt schemalagd arbetsväxling men finns till förfogande och rycker in på olika poster när behov uppstår. Var och en av oss har sedan en egen nisch, en del i uppdraget som vi är lite mer specialist på. Lokalvårdarna är den grupp i teamet som är mest knutna till just det jobbet men med möjlighet att växla mellan lokalvårdsuppdrag och vaktmästeri, framhåller Maria Nygren.

– Det är ett jätteroligt jobb med fart och variation. Det är ju nästan tusen personer som vi servar. Efter ett tag lär man även känna de människor som jobbar i huset och får intressanta inblickar i Atlas Copcos kärnverksamhet, kommenterar Maria Nygren.

– Vi jobbar stenhårt med att göra ett bra jobb och gläds åt att kundmätningar visat på att Atlas Copco är nöjt med leveransen. Det känns som ett gott erkännande.

Atlas Copcos och Epirocs gruva i Sickla är en testgruva, så några mineraler och metaller bryts inte. Men det är en aktiv och levande gruvmiljö ändå, huvudsakligen använd för att utveckla och kvalitetssäkra ny gruv- och borrteknik.

Testgruvan i Sickla ligger på två nivåer med gruvgångar som allt sammantaget är tre kilometer långa. På nivå ett som ligger på 20 meters djup finns bland annat en utställningsdel och ett storslaget auditorium som är insprängt i den magnifika bergväggen, se stora bilden.

 På nivå två - 40 meter under jord - bedrivs det mesta av det egentliga gruvarbetet; test av bergborrmaskiner, gruvmaskiner och utrustning i övrigt.

 Sprängningar för nya gruvgångar på 60 meters djup har påbörjats. Man är mer eller mindre tvungen att borra sig ner ännu en nivå. Väggarna på 20 och 40 meters nivån har så pass många och täta borrhål att det inte finns så mycket fri yta kvar att arbeta på.

Berget i Sicklagruvan består av en kombination av granit och massiv gnejs – synnerligen hårt berg som passar ypperligt bra för att testa borrar och annan gruvutrustning i.

 På 20-metersnivån i gruvan ligger som sagt, lite överraskande kan man tycka, en stor utställnings- och konferensdel. Centrum utgörs av den magnifika Bergasalen – Sveriges förmodligen mest unika konferens- och mötesmiljö – insprängd direkt i granitberget.

 Maria Nygren berättar att Bergasalen med omgivande lokaler ofta används för konferenser och kundmöten. Även externa gäster kan hyra lokal i gruvan, en populär möjlighet som utnyttjas flitigt. Eurest sköter bokningar och annat praktiskt som har samband med den delen och ansvarar även för lokalvård och allmän konferensservice.

I uppdraget ingår även viss teknisk kontroll av kompressorer och annan utrustning i gruvan.

Maria Nygren guidar vidare och vi når de egentliga gruvgångarna. En stark kontrast på några minuter. Från sol och 27 graders utevärme till 15 grader och skuggat skymningsljus i gruvan. Lite rå och fuktig miljö. Gruvan har en konstant temperatur på 12-15 grader oavsett årstid.

Eurest utför inte något egentligt arbete i arbetsgruvan men ansvarar för de grannlaga säkerhetsutbildningar och brandövningar som är obligatoriska i gruvan.

Maria Nygren berättar att strikta säkerhetsrutiner gäller för alla som ska besöka gruvan:

– Det pågår ju aktivt gruvarbete med såväl provborrningar, test av olika sorters gruvmaskiner och sprängningar. I vårt uppdrag ingår att förmedla ett strikt säkerhetstänk kring detta med tydlig information om utrymningsvägar och de säkerhetsrutiner som gäller. Hur man ska bete sig om det går ett brandlarm, var det finns hjälmar att hämta och vad man ska vara uppmärksam och tänka på när man är i gruvan.

– Vi vill borga för att folk som besöker gruvan är väl förberedda om något händer och på det klara med hur man snabbt tar sig ut på ett säkert sätt.

Fakta:

Atlas Copco är en verkstadskoncern med strax under 35 000 anställda. Verksamheten – som bedrivs på multinationell bas – inriktas på kompressorteknik, vakuumteknik, industriteknik samt energiteknik. Det nystartade bolaget Epiroc bedriver gruv- och anläggningsteknik. Koncernhuvudkontoret för båda bolagen ligger i Nacka – där också den unika testgruvan är belägen.

Fotnot: Lite då och då ordnas guidade turer – med industrihistorisk profil – i Sickla. Besök i gruvan ingår. Se: www.sicklaovanunder.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344