VSM bygger på blötmyren
Fyra meter ner till berg och enorma mängder torv – VSM går på djupet när de bygger en internationell flygplats på en blötmyr i norra Dalarna.
– Allt blir lite jobbigare och går lite långsammare.
Sälen. De norska fjällen står ståtliga mot horisonten när Leveranstidningen Entreprenad parkerar bilen en dryg halvmil ifrån den lilla byn Rörbäcksnäs i norra Dalarna.
Det är en bra bit till närmsta stad men vi är inte ett dugg ensamma i det som en gång var en skog – maskiner i massor finns på plats för att bygga en internationell flygplats på myren.
– Det är verkligen blött, ler Lars Dahlström, arbetsledare på VSM Entreprenad som står för projektets markarbeten.
Sälens flygklubb har tidigare haft en diskret liten bana här, nu ska en betydligt större anläggning byggas – flygplatsen blir 4,5 kilometer lång, med en 3,5 kilometer lång och 42 meter bred rullbana.
Förutom den ursprungliga banan – som revs tämligen omgående – var det skog och myrmark som väntade VSM Entreprenad när de etablerade sig på platsen i oktober 2017.
– Sedan dess har vi schaktat, konstaterar Lars Dahlström.
Torvlass efter torvlass har grävts ur de djupa myrarna.
– Der har varit riktigt mycket, på en del ställen har vi fått gräva fyra meter djupt innan vi nått berg.
Under torven ligger morän av det finare slaget, som kommer till användning i uppbyggnaden av vägkroppen.
– Det är rätt enkelt, vi schaktar, fyller med morän, rullar ut duk och fyller med berg – vi bygger upp banan i rätt nivåer, säger Lars Dahlström.
När allt är klart ska VSM ha schaktat cirka en miljon kubikmeter torv/morän för den nya flygplatsen, och tagit emot cirka 300 000 kubikmeter krossmaterial.
Berget kommer från Maserfrakts nyöppnade täkt inte långt från bygget, en bred väg har byggts genom skogen för de
– Varje bil rymmer cirka 35 ton, det blir en hel del, säger Lars Dahlström.
Ett mobilt asfaltsverk finns också i täkten, projektet innebär omfattande asfalteringar.
Redan från början var projektet maskinintensivt, som mest har VSM haft ett 30-tal maskiner igång och när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på rullar drygt 20 enheter.
Maskinerna har fått kämpa sig igenom en ovanligt kall och snörik vinter.
– Vi har fått se till att hålla undan tjälen – det går inte att bygga med tjäle, vi har också fått ploga en hel del, kommenterar Lars Dahlström.
Han beskriver den gångna vintern som mödosam men poängterar att naturen här är motsträvig året runt.
– Framförallt har vi gått igenom en myr – allt är blött, bara att jobba med myrmark gör att allt blir lite jobbigare och går lite långsammare, vi måste gå fram varsamt.
Det blöta underlaget till trots har företaget inte behövt ta in några specialmaskiner.
Under en period behövdes bandschaktare av det större slaget för att klara schaktvolymerna men i augusti fick den stora Cat D10:an åka hem.
– Nu klarar vi oss med lite mindre maskiner, kommenterar Lars Dahlström.
Just denna vackra måndag har han 23-24 man, sju grävmaskiner, sex dumprar, två bandtraktorer, två bandlastare, tre bandschaktare och tre vältar på plats.
Arbetsplatsen är minst sagt avsides, bränsle levereras två gånger per vecka och VSM har fått vidtaga en del säkerhetsåtgärder.
– Vi reparerar det mesta själva men vi har också en deal med Pon Equipment, de har en kille här hela tiden – och han skruvar inte bara i Catmaskinerna, säger Lars Dahlström.
Upplägget är ett måste, förklarar han.
– Närmsta verkstad finns i Mora, dit är det 13 mil.
Flygplatsen börjar ta form så smått, dränering har lagts runt banan och VSM Entreprenads beställare Peab håller på att resa terminalbyggnaden och gjuta fundament för de 3 000 banljusen och lägga ner stora mängder kabel i rullbanan.
– Det blir fler och fler som ska in och jobba på platsen, vi får samsas så gott det går, säger Lars Dahlström.
VSM har sitt finger med i det mesta som hänt hittills, förutom rullbana och vägar har företaget byggt en stor sedimenteringsdamm som ska ta emot allt dagvatten.
– Vi ska bli klar med vår del av rullbanan i dag (i slutet av augusti, reds anmärkning), schakterna är klara och nu lägger vi ut förstärkningslager, säger Lars Dahlström.
Företaget har jobbat sju dagar i veckan under hela perioden, tre arbetslag går om varandra och när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på är det rullbanan och sidostråken som står högst på agendan.
Höstsolen strålar klar över Sälenfjällen och VSM:s första år på projektet är snart över.
Än återstår dock en del att göra, flygplatsen ska vara klar för invigning julen 2019 och på VSM:s att-göra-lista står bland annat taxibanor, en kilometerlång sträcka för inflygningsljusen, uppställningsytor för flygplanen, parkeringsplatser och flera mindre vägar.
Arbetet är väderberoende och Lars Dahlström hoppas därför på ännu några soliga veckor.
– Det har varit en fantastisk sommar men regnar det i det här materialet blir allt en enda gegga.
Än är även hösten rätt fantastisk, men i fjällen är ovädret aldrig långt borta.
– Vi hoppas hinna långt innan det är dags för regn!
———————————————————————————————
Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!