23948sdkhjf

Livslängdsmärkning av förpackningar

Design by Cement AB på Gotland introducerar livslängdsmärkning på sina förpackningar. Märkningen visar hur länge det dröjer innan förpackningen är helt försvunnen om den hamnar i naturen.

– Det vore fantastiskt om andra företag tycker om denna idén och börjar göra likadant. För vem hade spottat ut ett tuggummi om de visste att det låg kvar i 300 år, säger , säger Marcus Johansson, VD i Design by Cement AB.

Informationen om förpackningens livslängd i naturen finns på en fyrkantig etikett.

– Tankarna gick först till att ha en avskrämmande bild som man kan se på cigarettförpackningar men vi börjar med en upplysande text. Självklart kan nedbrytningstiden variera och är inte exakt men vi har valt att generalisera med uppgifter från Håll Sverige Rent och Naturvårdsverket.

Design by Cement är ett tillverkande företag på Gotland. Produkten de tillverkar heter Vitruvius och är en ytbeläggning av betong. Den bygger bara 2 mm och läggs på golv, väggar och möbler, även badrum.

Beslutet att livslängdsmärka förpackningar kommer sedan man beslutat att behålla plastförpackningar för sina proukter – av miljöskäl.

– Milljöpåverkan är något vi tar allvarligt på och i varje beslut vi tar så ligger miljötänket med. Vi tillverkar vår egna betong som vi sedan säljer till privatpersoner och företag runt om i landet. Om man köper ett kit på 3 m2 av vår betong så får man 3 olika dunkar och en kraftig påse. Våra vätskor är framtagna med stor respekt för miljön och skulle rent praktiskt kunna förpackas i Tetraförpackningar istället för som idag då vi använder oss av plast.

– Men efter att vi läst i bl a The Guardian om Tetraförpackningarnas tillverknings- och återvinningsprocess så visar det sig att plasten ändå är mest miljövänlig. Pappersförpackningarna använder 4 gånger så mycket energi och 20 gånger så mycket vatten för att framställas, jämfört med plasten. Dessutom kräver den 4 gånger så mycket energi för att kunna bli en "återvinningsmassa, säger Marcus Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141