Allt fullkorn motverkar diabetes
Studien som omfattar 55 000 danska deltagare som följdes under 15 år bekräftar tidigare forskningsresultat om fullkornets förebyggande effekt när det gäller typ 2-diabetes.
Tidigare har man inte vetat om det är skillnad mellan olika fullkornsprodukter och sädesslag, råg, havre och vete. Det har också varit oklart hur högt intag av fullkorn som krävs för att minska risken för diabetes.
"Hittills har de flesta liknande undersökningar gjorts i USA. Där äter man främst fullkorn från vete. Vi ville ta reda på om det finns skillnader mellan spannmålssorter, vilket man kunde förvänta sig eftersom de innehåller olika mängd och typ av kostfibrer och bioaktiva ämnen, som har visats påverka riskfaktorer för typ 2-diabetes olika", säger Rikard Landberg, professor i livsmedel och hälsa på Chalmers och senior forskare i studien i ett pressmeddelande.
Studien visar att det inte spelar någon roll vilken fullkornsprodukt eller spannmålssort man äter – rågbröd, havregrynsgröt och müsli till verkar till exempel ge likartat skydd mot typ 2-diabetes.
Däremot är mängden fullkorn per dag viktig.
Deltagarna delades in i fyra olika grupper beroende på hur mycket fullkorn de rapporterade att de hade ätit. De med högst konsumtion åt minst 50 gram fullkorn per dag, vilket motsvarar t ex drygt en portion havregrynsgröt och en skiva fullkornsknäckebröd. I den gruppen var diabetesrisken 34 procent lägre för män, och 22 procent lägre för kvinnor, än i gruppen som hade ätit minst fullkorn.
"Skandinavien ligger väldigt högt när det gäller fullkornskonsumtion. Om man hade delat in amerikanska deltagare i fyra grupper hade den grupp som åt mest fullkorn konsumerat samma mängd som den grupp som åt minst fullkorn i Danmark. I Europa är fullkornskonsumtionen högst i Skandinavien, och lägst i Spanien och Italien.
Fullkorn är enligt tidigare studier ett av de viktigaste livsmedlen för att minska risken för att utveckla typ 2-diabetes. Även kaffe och frånvaro av rött kött minskar risken i motsvarande grad.
Fullkorn innebär att alla delar av spannmålskärnan finns med: skalet, grodden och frövitan.
"Kolhydrater är en väldigt varierad grupp av näringsämnen som innefattar både socker, stärkelse och kostfibrer. När det gäller fullkorn är forskningsresultaten entydiga; det finns inte en enda studie som visar negativa hälsoeffekter" kommenterar Rikard Landberg.
Länk till artikel Higher Whole-Grain Intake Is Associated with Lower Risk of Type 2 Diabetes among Middle-Aged Men and Women: The Danish Diet, Cancer, and Health Cohort