23948sdkhjf

Kyrkor energieffektiviseras med ny teknik

Svenska kyrkor använder numera en ny metod för att avfukta kyrkorummen och hindra att mögel börjar växa.

I Sverige finns ungefär 3 370 kyrkor. Majoriteten av dessa används inte mer än ett par gånger i månaden. Tidigare har man trots den låga användningen haft värmen på dygnet runt och året runt för att undvika fuktrelaterade problem såsom mögel. 

Det har gjort att en ansenlig del av den kyrkoantikvariska ersättningen, som finansieras med skattemedel, går till uppvärmning av kyrkobyggnader, men även till reaktiva åtgärder för att sanera mögel i kyrkor och på inventarier där uppvärmningen inte har räckt till. En stor och onödig utgift för landets pastorat och församlingar.

Nu använder man istället en ny metod, sorptionsteknik, för ett effektivt bevarande: Avfuktningstekniken är specialanpassad för nordiska klimat och fungerar även vid låga temperaturer.

Sorptionstekniken, som uppfanns i Dala-Järna på 50-talet, finns i var och varannan byggnad världen över; kontor som industri. Den tekniken, likt klassiska våtrumsavfuktare, är bra där det är varmt och fuktigt, men tappar effektivitet ju svalare och torrare luft man vill ha.

Det här gör att det svenska luftbehandlingsföretaget Airwatergreen vatten ser en affärsmöjlighet. Deras patenterade teknik, kallad varmkondensering, separerar vatten från luft genom att skapa ångtryck i en sluten kammare. På så vis är energikostnaden densamma oavsett vilket klimat man använder den i.

All investerad energi återgår dessutom till byggnaden i form av värme. Att det dessutom är enkelt att installera dessa avfuktare på fasader, utan åverkan, gör dem speciellt lämpade för installation i känsliga byggnader som kyrkor och andra kulturbyggnader, menar Airwatergreen.

Tillsammans med fastighetsansvariga inom bland annat Lunds stift byter nu Airwatergreen ut uppvärmning mot avfuktning, som klimathanteringsmetod i de kyrkor som inte är används dagligen.

En genomsnittlig kyrka värms för 70 000 kronor per år. Att avfukta kostar ungefär 5 procent av det. Nu används tekniken i var tionde kyrka inom Lunds stift och fler är på väg. På det sättet sparas stora pengar, samtidigt som kulturvärden och byggnader bevaras på ett bra sätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071