”Blir ekonomisk katastrof för Sverige”
Den höga risken för brand gör att flera skogsavverkningar tillfälligt stoppas runt om i landet.
– Vi fattar nya beslut löpande dag för dag med utgångspunkt i aktuellt läge och förutsättningar. Risken för brand är störst på eftermiddagen, när sol och vind har torkat upp den fuktiga marken. Vi följer SMHIs brandriskprognos mycket noga för att ha med det i våra riskbedömningar, säger Sofia Petersson, virkeschef på Södra Skog, till Skog Supply.
Markberedning störst risk
Det råder störst risk för brand vid markberedning, men det finns också risk för gnistbildning vid avverkning och skotning.
Några exempel på åtgärder som Södra gör för att förhindra brand vid arbete i skogen är att flytta maskiner till områden med lägre risk, att ta av band och kedjor från maskinerna, använda brandvakt och bevakning samt köra på natten.
– Avverkning nattetid är en åtgärd som används i viss utsträckning just nu, men Södra undersöker också möjligheten att utvidga denna verksamhet, säger Sofia Petersson.
En viktig exportvara
Även på Svea Skog oroas personalen över den höga brandrisken vid avverkning.
– Skogsnäringen sysselsätter mycket folk och är en viktig exportvara. Ett långvarigt virkesstopp skulle vara en ekonomisk katastrof för Sverige, säger Helene Bergström, Resultatområdeschef Norra Bergslagen på Svea Skog, till Skog Supply.
Hon berättar att merparten av skogsmaskinerna just nu står stilla på grund redan inplanerade semestrar, men att hon inte ser fram emot måndagen då de flesta ska börja jobba igen.
– Det börjar bli lite olustigt. Om värmen håller i sig får vi ta beslut då om vi ska ha avverkningsstopp eller inte. Det kommer bli tuffa beslut, men vi sätter säkerheten främst, säger Helene Bergström.
Arbetar på natten
Svea Skog har ett gallringslag som är i gång i Norra Bergslagen, men som endast arbetar nattetid. De har med sig vatten och brandutrustning.
Efter varje avverknings pass är det också någon av personalen som stannar kvar på platsen som brandvakt för att kontrollera att det inte börjar brinna.