23948sdkhjf

Så här lyckas du med SME-instrumentet

SME-instrumentet är det mest eftertraktade bidraget inom EUs finansieringsprogram Horizon 2020. EU-bidragsrådgivarna Gaeu Consulting har skrivit flertalet av de beviljade ansökningarna till svenska life sciencebolag. Här ger de sina bästa tips till hur man lyckas med sitt projektförslag.

SME-instrumentet är det mest eftertraktade bidraget inom EUs finansieringsprogram Horizon 2020. EU-bidragsrådgivarna Gaeu Consulting har skrivit flertalet av de beviljade ansökningarna till svenska life science bolag. Företagets vd Roland Vilhelmsson berättar här om årets nyheter och ger sina bästa tips till hur man lyckas med sitt projektförslag.

Vad är SME-instrumentet?

– Det är ett marknadsorienterat EU-bidragsprogram utformat för att ge de vassaste innovationsföretagen i Europa ökad möjlighet att kommersialisera sina produkter och tjänster.

Vad erbjuds?

– Programmet har tre faser. I fas 1 erbjuds 500 000 kronor i bidrag till de företag som har behov av att utreda sin marknad och att optimera sin affärsplan. I fas 2 kan man få upp till 25 miljoner kronor, och ibland mer än så, i bidrag för att ta en produkt eller tjänst till marknaden. Här handlar det om att kommersialisera tekniken genom försäljning eller licensiering. I fas 3 arrangerar EU-kommissionen skräddarsydda möten mellan innovationsföretagen och läkemedelsbolag eller representanter från det internationella investerarkollektivet.

Vad är nytt för i år?

– Det finns väldigt mycket pengar kvar i programmet, närmare 17 miljarder kronor. Drygt 3 000 fas 1- och omkring 1 000 fas 2-projekt kommer att beviljas till och med år 2020.

Man ansöker inte längre inom särskilda ämnesområden, ”topics”. Alla ansökningar konkurrerar med varandra. Detta ökar chansen för de företag som tidigare haft svårt att hitta rätt.

Utvärdering sker i två steg till fas 2. Projektledningarna bakom de ansökningar som har fått mest poäng kallas till Bryssel för att presentera sitt projekt inför en jury bestående av investerare och personer med finansiell bakgrund.

Ansökan behöver innehålla betydligt mer information än tidigare för att stå sig i den hårda konkurrensen om bidragsmedlen. 

Det här är Gaeu

Gaeu har kontor i Stockholm, Kraków och i Medicon Village i Lund. Företaget har drygt 20 anställda, varav hälften är forskarutbildade och övriga experter på EU-bidrag och affärsutveckling. GAEU har till april i år skrivit 57 beviljade ansökningar till SME-instrumentet, bl a följande svenska Fas 2-ansökningar inom life science: Immunovia (40), SymCel (35), Ilya Pharma (30), Scandinavian Biopharma (30), Idogen (29), T.L.A (27), Senzagen (24), Corline Biomedical (24) Verigraf (22), Clinical Laserthermia Systems (21mkr), Betagenon (18). (Belopp inom parentes anger antal miljoner kronor i bidrag.

Vilka är erfarenheterna från årets första ansökningsomgångar?

– Svenska företag är fortsatt framgångsrika. EUs ökade fokus på att företagen har det affärsmässiga perspektivet klart för sig har avspeglats vid utfrågningarna i Bryssel. De företag som har nått SME-instrumentets fas 3 förhandlar med investerarna utifrån en styrkeposition - höga värderingar efter fas 2. Närmare hälften av ansökningarna beviljades på andra eller tredje försöket.

Hur gör man för att lyckas bli beviljad?

– Se till att du har en tydlig projektidé där din innovation möter ett omättat marknadsbehov. Ha koll på trender i teknik och marknad. Respektera konkurrens. Balansera teknik med affärsmöjligheter. Ansök endast om ditt projekt har tillräckligt hög teknisk mognadsgrad.

Viktiga datum i år!

Gör dina ansökningar senast följande datum:

5 september och 7 november - Fas 1.

10 oktober - Fas 2.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062