23948sdkhjf

Satsar på innovativa energilösningar

Fem regionala energibolag går samman i ett projekt som ska generera hållbara och innovativa lösningar för lokala energisystem.

Det är Jönköping Energi, Öresundskraft, Tekniska Verken, Umeå Energi, Jämtkraft, Power2U och InnoEnergy som samarbetar.

- Våra kunder har stora förväntningar på både hållbarhet och bekvämlighet. Vi ser ett stort intresse för att själv vara med och producera, lagra, dela och givetvis optimera sin energianvändning. Vi jobbar på olika sätt för att tillgodose dessa behov och genom partnerskapet i Power2U kan vi erbjuda fastighetsbranschen en modern tjänst för en mer hållbar energianvändning, säger Fridolf Eskilsson, vd Jönköping Energi.

De lösningar som Power2U har utvecklat kommer att hjälpa fastighetsbolagen att styra när på dygnet de använder energi. Det handlar om att koppla ihop traditionell el och värme i fastigheten med nya komponenter såsom solceller, elbilar och externa batterier för att hitta den mest effektiva energianvändningen. Processen bygger på optimeringsalgoritmer med maskininlärning.

- Vi är fem regionala energibolag som står inför likande framtidsutmaningar och som bestämt oss för att samverka för att kunna möta kundernas behov med relevanta och attraktiva tjänster. Power2U samarbetet är ett steg i den riktningen, fortsätter Fridolf Eskilsson.

InnoEnergy är initiativtagaren till samarbetet. InnoEnergy är ett europeiskt samverkansföretag som utvecklar entreprenörer och etablerade företag, som vill introducera innovativa lösningar inom hållbar energi.

- För oss är det mycket värdefullt att fem regionala energibolag kommer in som samarbetspartners. Energimarknaden är på väg att förändras i grunden. Slutkunder förser sig med egen elproduktion och vi räknar med en snabb tillväxt av lokal lagringskapacitet i form av elbilar och stationära batterier. Vår gemensamma nya modell är en viktig pusselbit i det nya energilandskapet, säger Kenneth Johansson, vd på InnoEnergy Scandinavia.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078