Svensk tipptruckspremiär
Det har under några år stått klart att Volvo haft ett växande intresse för gruvmarknaden. Bland annat har företaget tagit fram allt större modeller av grävmaskiner och ramstyrda dumprar. Förvärvet av Terex Trucks 2014 visade även ett pånyttfött intresse för tipptruckar.
När VME (Volvo-Michigan-Euclid) bildades av Volvo och amerikanska Clark Equipment 1985 utgjorde tipptrucksverksamheten i Euclid en väsentlig del av företaget. Verksamheten knoppades dock efter en tid av som en egen organisation. Ett samarbete med Hitachi inleddes och den japanska tillverkaren övertog efter hand allt större del av aktieposten. År 2000 drog sig Volvo ur tipptrucksrörelsen helt och hållet, men efter hand har det blivit allt tydligare att produkttypen saknats i sortimentet.
Med förvärvet av Terex Trucks följde gedigen kunskap om såväl utveckling som produktion av tipptruckar. Anläggningen i skotska Motherwell förblir centrum för verksamheten när nu fyra modeller som lastar från 45 till 100 ton ska erbjudas marknaden iförda den traditionella Volvogula färgen.
Maskinerna baseras på Terex väl beprövade TR-serie, men har, enligt Volvo-sfären, förbättrats med avseende på bland annat säkerhet och sikt. Samtidigt kommer förstås kunderna att ha full tillgång till Volvos breda internationella nätverk för service och andra kundorienterade tjänster.
– Vårt köp av Terex Trucks 2014 var följden av ett strategiskt beslut som skulle göra det möjligt för Volvo att erbjuda sina kunder alternativ på marknaden för tipptruckar. Sedan dess har vi arbetat för att utveckla en helt ny tipptruck som baseras på Terex Trucks 84 år som tillverkare och samtidigt implementera Volvos teknikkunskap och kärnvärden som kvalitet, säkerhet och miljö. I synnerhet gäller det R100E, säger Thomas Bitter, Senior Vice President Marketing and Product Portfolio på Volvo CE.
Paul Douglas, Vice President of Rigid Haulers and Terex Trucks, lyfter också fram seriens största maskin som något av juvelen i Volvos nya krona.
– Det är en helt ny maskin som erbjuder stabilitet, lång livslängd, säkerhet, komfort och god vinst. Dessutom är den snabb och enkel att använda och serva, lovar Paul Douglas.
Lite historia finns faktiskt också med i namnen på de nya tipptruckarna i och med att bokstaven R som fanns med i produktbeteckningen redan på Euclid-tiden nu kommit till användning igen.
De nya Volvo-märkta tipptruckarna kommer att tillverkas i Motherwell-fabriken och säljas exklusivt genom Volvos nät av återförsäljare. Efter hand kommer de tipptruckar som nu säljs under Terex-namnet att fasas ut.
De ramstyrda dumprar som säljs under varumärket Terex berörs inte alls av förändringarna. Enligt dagens planer klommer de även i fortsättningen att utvecklas, konstrueras och byggas i Motherwell och distribueras via de befintliga säljkanalerna.
På mässan visades den näst största modellen R70D med 65 tons lastkapacitet.
– I Sverige marknadsför vi också 100-tonnaren R100E som vi redan sålt i ett exemplar till Boliden, säger Fredrik Rigö, marknadsansvarig på Swecon.
Att den största maskinen fått ett E i produktnamnet kan förklaras med att de tre minsta modellerna baseras på de tidigare Terexmodellerna, medan Volvos inflytande i utvecklingsarbetet är mer markant i flaggskeppet.