23948sdkhjf

Ledare: Underkänd näringspolitik

Slutbedömningen är att företagsklimatet i Sverige är det sämsta sedan den här typen av undersökningar inleddes 2008.

Som förbundsordförande i IF Metall fick Stefan Löfven en hel del uppskattning för sitt sätt att verka för hög sysselsättning och jobbskapande åtgärder för sina medlemmar. Förhoppningarna, inte minst från näringslivet, var därför stora när han som partiledare gick in i den senaste valrörelsen och bland annat utlovade en nystart för näringspolitiken.

Nu, när mandatperioden närmar sig slutet efter snart fyra år, har Svenskt Näringsliv utvärderat näringspolitiken och konstaterar att regeringen tagit 92 initiativ inom för företagen viktiga politikområden. 53 av dessa beskrivs som direkt skadliga för såväl näringslivet som Sverige.

Svenskt Näringsliv slår fast att den förda politiken på område efter område försvårat för företag och företagsamma människor. Förväntningarna om strukturreformer som stärker jobbskaparnas möjligheter att främja tillväxt och jobb har grusats, i stället har utgiftsökningar och skattehöjningar dominerat på toppen av en redan redan från början expansiv penningpolitik. Under mandatperioden har, enligt Svenskt Näringsliv, skatterna höjts med sammanlagt 70 miljarder kronor.

Även Finanspolitiska Rådet har i dagarna kritiserat regeringen för att den aktiva finanspolitiken under senare år snarare förstärkt än dämpat konjunkturuppgången. Rådet hade föredragit en mer åtstramande inriktning, bland annat för att minska risken för överhettning och för att öka det framtida utrymmet för konjunkturstabiliserande åtgärder.

Svenskt Näringsliv redovisar en lång lista på initiativ som orsakat direkta och kännbara effekter för de jobbskapare som finns i landet. Dit hör förslaget om vinstbegränsning i välfärden, en ökande regelbörda för företagen, ambitionen att ändra utstationeringslagen (riva upp Lex Laval) nationellt och på EU-nivå, försämrade rot- och rutavdrag, fördubblad arbetsgivaravgift för alla under 25 år samt inskränkningar i möjligheten till tidsbegränsade anställningar.

Slutbedömningen är att företagsklimatet i Sverige är det sämsta sedan den här typen av undersökningar inleddes 2008. Översatt till skolvärlden får näringspolitiken betyget F – det vill säga icke godkänt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.059