23948sdkhjf

Välbesökt vattenstämma i Helsingborg

Branschorganisationen Svenskt Vatten har just nu sin årliga vattenstämma. Stämman har väl aldrig varit så välbesökt som denna gång.

Runt 700 deltagare från hela Sverige går just nu mellan olika salar i Helsingborg Arena för att höra på föreläsningar om hur landets vattenverk ska klara framtidens skyfall, om hur man ska säkra driften mot attacker från hackers och fientliga stater, om smarta vattenmätare och digitalisering, om NIS-direktivet och mycket annat.

Vattenstämman 2018 pågår den 22-23 maj. Eftersom det är val i höst samlade Svenskt Vatten första dagen de flesta av riksdagspartiernas miljötalespersoner, samt flera tunga kommunpolitiska namn, för ett panelsamtal lett av Robert Aschberg.

U&D har besökt stämman både tisdag och onsdag.

Vi har bland annat lyssnat på Anna Mäki och Martin van Praagh, marknadsområdeschef Vatten respektive FoU-chef Vatten & Miljö på konsultföretaget ÅF. De talade om hur VA-verken ska hantera multipla hotbilder och utmaningar för dricksvatten.

- Det kommer nya hot hela tiden. Vi har haft larm om plast i dricksvattnet, vi har klimatfrågan och bisfenol A, som har hittats i relinade vattenledningar. Och nu senast PFAS-larmet, vars risker inte är färdiganalyserade än, inledde Anna Mäki.

ÅF bedriver just nu ett forskningsprojekt om just PFAS i samarbete med ALS och LTU, där prover tas från vattentäkten i södra Gäddvik i Luleå. Täkten angränsar till ett industriområde, jordbruksmark, en cementindustri och en flygplats där brandövningar med skum har bedrivits. Förhoppningen är att man ska kunna utveckla nya verktyg för att förstå vilka verksamheter som påverkar vattentäkten.

Gilbert Nordenswan och Clara Lidberg, båda jurister på Svenskt Vatten, gick på onsdagen igenom alla lagstiftning som reglerar vattenverksamhet och förklarade hur olika termer ska förstås.

- Säkerhet är en het fråga. Det pratas alltmer om säkerhet. Varför kan vi inte riktigt svara på. Kanske har det med den ökande digitaliseringen att göra, med klimatförändringen eller nya kemikalier som upptäcks i vattnet. Eller så är det världsläget som påverkar, inledde Clara Lidberg.

Hur som helst är IT-säkerheten en väldigt viktig fråga för VA-verksamheterna. Dagens Eko avslöjade i höstas omfattande säkerhetsbrister inom landets vattenverksamheter. Och 2015 gjorde MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en enkätundersökning bland kommunerna. 40 procent svarade att de inte gör någon riskanalys alls avseende informationssäkerhet. Dyster läsning, tyckte Clara Lidberg.

Per Ekegren, från Livsmedelsverket, gick igenom hur det kommande NIS-direktivet kommer att påverka vattenverksamheterna. NIS syftar till att höja nivån på säkerheten i nätverk och informationssystem. Alla icidenter måste rapporteras till MSB.

Lasse Larsson, från konsultföretaget Secta, pratade också om NIS-direktivet och cybersäkerhet. Han gav flera handfasta råd till åhörarna hur de ska jobba med säkerhetfrågorna. Starten är att göra en risk- och sårbarhetsanalys och sedan göra en handlingsplan utifrån det, där man rangordnar allt som måste göras.

- Det går inte att äska 400 miljoner kronor extra från kommunledningen för att göra allt på en gång. Prioritera!

I höst har U&D ett temanummer om infrastruktur (allt som flödar i rör och ledningar), då återkommer vi till några av frågorna på Vattenstämman 2018.

 Christer Åkerlundh

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062