23948sdkhjf

Ska utveckla läkemedel med cannabinoider

Klaria påbörjar utveckling av läkemedel med cannabinoider.

Stockholmsbaserade Klaria ska påbörja utveckling av läkemedel som innehåller cannabinoider. Läkemedlen är främst avsedda för behandling av smärta och andra neurologiska sjukdomar som exempelvis epilepsi och autism.

Formuleringsarbetet påbörjas omedelbart och fortsätter under 2018 med mål att genomföra de första kliniska prövningarna under 2019. Cannabinoidprodukterna baseras på Klarias patenterade drug delivery-plattform i form av en alginatbaserad polymerfilm. Filmen kan liknas vid ett frimärke, vilket diskret fästs vid munslemhinnan och genom denna sedan distribuerar cannabinoiderna direkt ut i blodomloppet.

I april fastslog Läkemedelsverket att försäljning av Cannabidiol-produkter är förbjudet. Produkter med cannabidiol är läkemedel och måste vara registrerade eller godkända – därför är försäljning av dessa produkter ej tillåten. Nu ska alltså Klaria utveckla läkemedel med cannabinoider.

– Idag lever alltför många patienter med smärta utan fullgod smärtlindring. De får inte tillräcklig smärtlindring av vanliga smärtläkemedel som paracetamol och vill inte heller använda opioider. Det finns ett behov som inte är mött. Här kan läkemedel med cannabinoider fylla en viktig roll. Klaria har därför för avsikt att utveckla väldefinierade smärtläkemedel med cannabinoider som kan ge dessa patienter ett överlägset behandlingsalternativ, säger Scott Boyer, vd i Klaria i ett pressmeddelande.

Bolaget siktar framförallt på de stora och snabbväxande marknaderna i USA och Kanada, där cannabinoid-innehållande produkter till en betydande del används för behandling av smärtpatienter och i synnerhet de som har smärta i samband med cancer.

– Eftersom FDA nyligen godkänt produkten Epidiolex, en munspray med cannabinoider för behandling av epilepsianfall, ser vi en tydlig affärsmöjlighet i att utveckla buckala filmer som innehåller cannabinoider, fortsätter Scott Boyer.

Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.293