23948sdkhjf

Manitou säljer som aldrig förr

Scantruck tar med sig cirka tio maskiner till Svenska Maskinmässan. Företaget representerar franska Manitou som redovisar rekordförsäljning under årets första kvartal.

Det var en mycket nöjd Michel Denis, vd för Manitou, som mötte publiken på årets Intermat. Försäljningen går lysande, framtiden ser ljus ut för det franska företaget som via Scantruck kommer väl rustade med cirka tio maskiner till Svenska Maskinmässan.

Totalt redovisar Manitou en försäljning på 461 miljoner euro för årets första kvartal.

Med en försäljningsökning på 21 procent nådde gruppen ett nytt rekord för ett enskilt kvartal. Orderingången hamnade på samma nivå som det tidigare rekordet under sista kvartalet 2017, vilket innebar att vi även i orderboken kunde notera ett nytt rekord med 870 miljoner euro, säger Michel Denis.

Dessutom förutspår han att den gynnsamma utvecklingen fortsätter under 2018, även om han ser vissa svårigheter med komponentförsörjningen i takt med att efterfrågan ökar.

Vi jobbar med strategiskt utvalda samarbetspartners för att säkerställa att vi kan leverera en större mängd maskiner och samtidigt minska leveranstiderna. Vi räknar med att vara helt i mål med de här satsningarna inför halvårsskiftet och ser fram mot ett mycket starkt avslutande halvår. Vi räknar med att försäljningen kommer att öka med minst 15 procent i år jämfört med 2017, säger Michel Denis.

Ett annat problem som Manitou har i likhet med andra företag är att ökad efterfrågan också påverkar kostnaderna för råvaror och komponenter. Michel Denis räknar dock med att företagets omfattande orderbok och de åtgärder som redan vidtagits för att möta produktionsökningen gör att prisökningarna kan spridas ut över en längre tidsperiod och därför inte slå så hårt mot kunderna.

Att företaget andas tillförsikt och är fyllt med självförtroende kommer också att märkas på Svenska Maskinmässan. Enligt Anker B Lemvig, Scantrucks affärschef för Sverige, kommer företaget att ställa ut cirka tio maskiner med tonvikt på teleskoplastare, men det blir även exempel ur utbudet av kompaktlastare och arbetsplattformar.

Bland annat visas 22-metersliften 220 TJ med teleskoperande jibb som lanserades för en bredare publik på förra årets Apex i Amsterdam. Den hann för övrigt också visas i Sverige på Entreprenad Live i höstas.

Maskinen ingår i en serie terränggående bomliftar som med fyrhjulsdrivning och fyrhjulsstyrning primärt är tänkt för användning på byggarbetsplatser. Anker B Lemvig ser inte minst en stor potential hos uthyrningsföretagen. Arbetshöjden varierar mellan 12 och 28 meter medan personkorgarna ska kunna bära 230-400 kg beroende på modell och utförande.

Ett övervakningssystem ska med automatik säkerställa att motorn aldrig genererar mer kraft än vad som behövs för det aktuella arbetsmomentet.

En detalj som inte minst har betydelse för säkerheten är det patenterade system som reglerar hastigheten beroende på hur långt bommen skjutits ut.

Nordamerika är av tradition en oerhört stark marknad för kompakta lastmaskiner. Bland tillverkarna finns Manitou-ägda Mustang med fabriker i South Dakota. Företaget levererar både ram- och glidstyrda lastare och till Svenska Maskinmässan aviseras i varje fall ett par av de ramstyrda lastarna med arbetsvikt på ungefär 2,5 respektive fem ton.

Störst fokus blir det ändå på teleskoplastarsidan där det visas exempel ur såväl det roterande som stela programmet. Bland annat aviseras de roterande teleskoplastarna MRT2470 och MRT2550 som ingår i en modellserie som omfattar maskiner med lyfthöjder från 14 till 32 meter.

De stela maskinerna representerar såväl den bygg- och anläggningsanpassade MT-serien som MLT-serien där inte minst lantbrukare är en intressant målgrupp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062