23948sdkhjf

Dåliga njurar vanligt även hos friska

Hälften av landets friska 80-åringar har en så låg njurfunktion att den ligger under gränsen för vad som räknas som njursjukdom. Det framkommer i en ny avhandling från Lunds universitet.

Njurens funktion avtar naturligt med stigande ålder, även hos den som är frisk. I en ny avhandling från Lunds universitet ges för första gången en mer detaljerad bild av den med åldern avtagande njurfunktionen. Och försämringen av njurfunktionen i hög ålder visade sig vara överraskande stor:

– Den försämras i så hög utsträckning att hälften av våra friska 80-åringars njurfunktion är lägre än vad gränsen för njursjukdom tillåter, berättar Karin Werner, doktorand i geriatrik vid Lunds universitet samt läkare vid Skånes universitetssjukhus.

Kartläggningen bygger på data och blodprover från ungefär 3 000 personer i åldern 60-100 år som deltagit i befolkningsstudien Gott åldrande i Skåne.

Äldre tar ofta flera mediciner, och en mer exakt och rättvisande bild av njurfunktionen kan bidra till förbättrad hälsa, bedömer Karin Werner:

– Medicineringen kan anpassas mer exakt, både dosering och vilka läkemedel som ges. Men det handlar inte bara om att förbättra hälsan hos patienter med nedsatt njurfunktion. Det är lika viktigt att de med god njurfunktion får rätt dos så att risken för uteblivna hälsoeffekter och onödigt lidande minskar.

I avhandlingen framkommer även att sämre njurfunktion hos äldre är förknippat med cirka 20 procent högre dödlighet. Detta resultat belyser dock inte vad som är orsak och verkan och behöver därför kompletteras med fördjupade studier för att klargöra njurfunktionens roll.

Studierna i avhandlingen har bland annat finansierats av Socialdepartementet och Region Skåne.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094