23948sdkhjf

OSA-kollen hjälper arbetsplatser att jobba med stressproblem

Suntarbetsliv har lanserat OSA-kollen, ett nytt verktyg som ska vara till hjälp för arbetsplatser att jobba tillsammans med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA).

Det har gått två år sedan Arbetsmiljöverkets OSA-föreskrifter trädde i kraft. Syftet är att minska den stressrelaterade ohälsan i arbetslivet. Men frågan som ställs är ofta: Hur gör vi? Hur jobbar vi konkret med frågorna på vår arbetsplats? Att diskutera hur vi mår och är mot varandra på jobbet är ju snäppet knepigare än att prata lyftteknik och bullernivåer.

Projektledare Stina Ellerfelt Sköld säger på Suntarbetslivs hemsida att OSA-kollen blir ett stöd att luta sig mot när föreskrifterna ska omsättas i praktiken.

– Därför lanserar vi nu ett verktyg som visar på hur man kan arbeta med OSA tillsammans på arbetsplatsen. 

Verktyget är helt digitalt och levandegör frågeställningar med hjälp av bland annat filmer och poddavsnitt. På alla OSA-områden finns startfilmer med fiktiva dramatiseringar av hur det kan se ut i samspelet på arbetsplatsen.

Jan Rehn är ombudsman på Kommunal och partsrepresentant som varit med när verktyget tagits fram.

– Filmerna förklarar väldigt pedagogiskt och ger en stark igenkänningsfaktor för de flesta situationer. Det gör att diskussionen kan komma i gång direkt. Hur folk beter sig och är mot varandra är jättesvåra frågor. Men belyser vi och bemöter dem på det här sättet så blir folk medvetna utan att gräva för djupt.

Han ser också en fördel i att OSA-kollen är lätt att ta till sig på kort tid. Det går att se en film på några minuter och därefter prata om den. Därmed går det att ha ett utbyte av verktyget på bara en kvart och komma rätt långt.

– Styrkan är också att vi parter gör det här tillsammans och att vi är ense om formuleringar. Det är jätteviktigt, fortsätter han.

Verktyget består av två delar:

  1. Förstå OSA. Information om OSA, föreskrifterna och hur frågorna integreras i systematiskt arbetsmiljöarbete.
  2. Jobba med OSA.Gruppövningar, filmer med reflektionsfrågor, poddavsnitt och checklistor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078