23948sdkhjf

Utbredd tro på cancermyter

I en brittisk enkätstudie pekade deltagarna på beteenden som att äta genmodifierad mat, använda mikrovågsugn eller att dricka ur en plastflaska som orsaker till cancer.

Dessutom klarade många inte att peka ut kända riskfaktorer som faktiskt visats ha betydelse.

Enkäten skickades till drygt 1 300 personer för att ta reda på vad de tror orsakar utveckling av cancer. 1 080 personer svarade besvarade frågorna i studien som publiceras i European Journal of Cancer.

88 procent klarade att peka ut rökning som en faktor som har betydelse för utveckling av cancer. 60 procent pekade ut att bränna sig i solen som en faktor. Men bara 30 procent av de svarande höll med om att HPV-infektion kan orsaka cancer.

Resultaten tyder på att många trodde på sådant som beskrivs som rena myter, eller som inte visats vetenskapligt.

Drygt 40 procent av deltagarna uppgav till exempel felaktigt att exponering för stress visats ge upphov till cancer.

Ungefär lika många angav livsmedelstillsatser som en orsak och mer än var tredje att de ansåg att intag av genmodifierad mat respektive exponering för elektromagnetisk strålning visats orsaka cancer.

19 procent pekade på användning av mikrovågsugn och 15 procent på att dricka ur en plastflaska som orsaker, trots att det saknas vetenskaplig evidens även för det.

Ungefär en tredjedel till hälften av alla cancerdiagnoser är möjliga att förebygga genom livsstilsförändringar, vilket motsvarar minst 1,1 miljoner cancerfall per år i Europa, enligt studien.

De livsstilsfaktorer som pekas ut i den senaste European Code Against Cancer (ECAC) är bl a aktiv och passiv rökning, alkoholkonsumtion, övervikt och fetma, fysisk inaktivitet, dålig kost och exponering för ultraviolett strålning (sol) samt humant papillomavirus (HPV).

Forskarna sammanfattar sina resultat:

  • Ca hälften av de kända livsstilsrelaterade faktorerna erkänns inte av allmänheten.
  • Tro på mytiska riskfaktorer var vanlig, särskilt stress, livsmedelstillsatser och elektromagnetisk strålning.
  • Kunskap om verkliga orsaker till cancer kunde kopplas till hälsoskyddande beteenden som att inte röka samt att äta tillräckligt med frukt och grönt.

Tro på myter om orsaker till cancer kunde dock inte kopplas till mer riskfyllda vanor, enligt forskarnas analys.

Forskarna påpekar att det är osäkert om studiens resultat kan överföras till andra länder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125