23948sdkhjf

800 000 till standardisering av plaståtervinning

Som en del i den särskilda satsningen på internationellt arbete med miljöanpassning av plast har Naturvårdsverket beslutat om ett bidrag till SIS, Swedish Standards Institute, på 800 000 kronor för etablering av ett ISO-sekretariat för utveckling av standarder för plaståtervinning, och för utveckling av ett standardförslag inom området.

—Vi ser detta som en möjlighet både till en utveckling av hållbar plaståtervinning, och att utveckla kunnandet inom området i Sverige, framhåller Jon Engström, chef på Återvinningsenheten vid Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket och SIS, Swedish Standards Institute, vill verka för en internationell utveckling mot ökad materialåtervinning av plast utan att detta leder till spridning av miljö- eller hälsoskadliga plastadditiv. En ökad och säker materialåtervinning kan vara en viktig del av hållbar plastanvändning, ett medel för ökad resurshushållning, minskad nedskräpning och även fminska spridningen av mikroplast, både lokalt och globalt.

Det finns en rad produktstandarder med miljöinriktning, och även flera standarder för plastprodukter. Men det finns för tillfället väldigt få standarder i EU (CEN) och globalt (ISO) inom området materialåtervunnen plast.

—Många tillverkare drar sig för att använda återvunnen plast eftersom de är osäkra på tillgång och kvalitet. Standarder kan bidra till en ökad återvinning, som i sin tur minskar både plastläckaget och beroendet av fossil nyråvara, säger Johan Dahlgren, SIS, Swedish Standards Institute.

En etablering av ett ISO-sekretariat i Sverige för arbete med utveckling av globala standarder för plaståtervinning, bedöms bidra positivt både till en utveckling av hållbar plaståtervinning, och en utveckling av kunnandet inom området i Sverige.

På Recyclingdagen i Helsingborg den 26 april kommer SIS att presentera satsningen på standarder för plaståtervinning i en programpunkt. Mer info om Recyclingdagen hittar du här.

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078