23948sdkhjf

Konstgjort nanoenzym dödar bakterier

Forskare vid RMIT-universitetet i Melbourne, Australien, har utvecklat ett konstgjort enzym som kan döda bakterier med hjälp av ljus. Förhoppningen är att enzymet en dag ska kunna användas i kampen mot bland annat sjukhusinfektioner.

Enzymerna är pyttesmå nanostavar, tusen gånger mindre än ett hårstrå, som vid belysning med vitt ljus producerar högreaktiva syreföreningar som snabbt bryter ner och dödar bakterier. Väteperoxid är ett exempel på en reaktiv syreförening.

Professor Vipul Bansal, leder forskningen kring nanoenzymerna, säger att de försökt utveckla kontgjorda enzymer i flera år och att de nu knäckt koden för hur man gör. 

– Våra nanoenzymer är konstgjorda enzymer som i kombination med ljus och fukt sätter igång en biokemisk reaktion som producerar OH-radikaler och bryter ner bakterier. 

De artificiella enzymerna ligger i en lösning som kan sprejas ut över en yta som sedan belyses, varpå deras aktivitet ökar. 

– De blir mer än 20 gånger aktivare och gröper ur hål i bakteriernas celler och dödar dem. Den här generationen av nanomaterial kommer sannolikt att ge oss möjligheter till bakteriefria ytor och kontroll över spridningen av infektioner på sjukhus.

Nanozymerna kan också framställas som ett pulver som kan blandas in i färger, keramiska material och andra konsumentprodukter. Därmed skulle det kunna bli möjligt att få fram bakteriefria väggar och ytor på sjukhus, samt i andra bakteriebemängda utrymmen, som exempelvis allmänna toaletter.

De artificiella enzymerna har visat sig fungera i laboratoriemiljö och nu utvärderar forskarna utvärderar deras långtidsverkan i konsumentprodukter. 

– Nästa steg är att validera bakteriebekämpningen och nanoenzymernas förmåga utanför labmiljön. Nu letar vi efter intresserade företag som gemensamt med oss kan föra produktutvecklingen vidare, säger Vipul Bansal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.072