23948sdkhjf

Fabriksbyggda teknikschakt ska spara tid och pengar

Snabbare, billigare, säkrare och högre kvalitet. Det är de fyra huvudsakliga faktorer som gör att NCC etablerat en fabrik i Lettland där det i full produktion ska tillverkas ungefär 4 000 teknikschakt per år. Ett av de första projekt där modulerna används är byggandet av företagets nya huvudkontor i Solna.

Jelgava är med sina cirka 70 000 invånare residensstad i det lettiska landskapet Semgallen. Läget vid floden Lielupe, cirka 40 kilometer från Riga gjorde att staden blev en viktig spannmålshamn under 1500- och 1600-talen. Kopplingen till lantbruk lever kvar i form av flera universitetsfakulteter, bland annat Lettlands lantbruksuniversitet.

Här, i en av Lettlands viktigaste jordbruksbygder, har NCC:s danska bolag etablerat en väsentlig komponent för sitt framtida husbyggande. I början på året invigdes nämligen den 1 750 kvadratmeter stora fabrik för produktion av teknikschakt som ska bidra till ett mer rationellt och mer prisvärt husbyggande än tidigare.

Satsningen visar att storbyggaren inte helt släppt tankarna på det rationella bostadsbyggande som med inspiration från verkstadsindustrin startades hösten 2002. Experimentet med de industriellt producerade flerbostadshusen i ”NCC Komplett” lades dock ner en handfull år senare.

Den lettiska fabriken för teknikschakt kan ses som ett litet steg i samma riktning. Avsikten är att inomhus i fabriksmiljö, väl skyddat från väder och vind, nå upp till en årlig produktionstakt på upp till 4 000 teknikschakt eller kanaler som kan användas både horisontellt och lodrätt.

Bedömningen är att produktionen av schakten blir betydligt mer rationell i fabrik, men väl så viktigt är att alla installationer kan samlas i ett enda schakt och att arbetet på byggarbetsplatsen också blir betydligt effektivare.

NCC använder sig av förtillverkade lösningar där det ger fördelar. Byggtiden kortas, med en enklare logistik på byggarbetsplatsen blir det också färre arbetsolyckor. Tillsammans resulterar det i en bättre totalekonomi, säger Niels Paludan som ansvarar för teknikschakten och den lettiska fabriken.

I dag sysselsätts bland annat 15 yrkesarbetare i fabriken som i full drift är tänkt att ge arbete till 50 personer fördelade på två skift. Försäljningen av schakt har redan kommit igång i Danmark, Ryssland och Sverige. Exempelvis används de i det nya huvudkontor som NCC just nu uppför i Solna.

Palle Bjerre Rasmussen, som svarar för NCC:s danska verksamhet, ser de nya teknikschakten som en tydlig fingervisning om att byggbranschen är betydligt mer innovationsbenägen än vad den då och då får klä skott för.

– De sparar tid för kunden och därmed pengar. De gör byggprocessen betydligt smidigare genom att vi samlat alla installationer som vatten och avlopp, elektricitet, värme och luftkonditionering. Byggnaderna kan värmas upp fortlöpande under byggtiden tack vare de tidigt monterade teknikschakten. Dessutom behöver man inte hyra in kostnadskrävande utrustning för att torka ut stommen, säger en påtagligt nöjd Palle Bjerre Rasmussen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082