23948sdkhjf

Likheter mellan åderförkalkning och cancer

Ny forskning visar att det finns likheter mellan åderförkalkning och cancerceller – och att vissa cancerläkemedel kan vara verksamma mot farliga plack som orsakar hjärt-kärlsjukdom.

Ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack, visar ny forskning som gjort med stöd av hjärt-lungfonden. Upptäckten tyder på att läkemedel som utvecklats för att angripa ämnesomsättningen i cancerceller också kan vara verksamma mot Sveriges vanligaste dödsorsak: hjärt-kärlsjukdom.

– Den omprogrammerade ämnesomsättning vi har hittat i farliga plack återfinns även i cancerceller. På samma sätt som ämnesomsättningen i cancerceller är omprogrammerad för att snabbt kunna spjälka socker, tycks de farliga plackens sockerupptag vara större än hos stabila plack, säger Harry Björkbacka, docent i experimentell kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Skillnaden i ämnesomsättning mellan instabila och stabila plack tyder på att hjärt-kärlsjukdom på samma sätt som cancerceller kan begränsas genom behandling med läkemedel som angriper ämnesomsättningen. Nästa steg för forskarna bakom studien är bland annat att försöka fastställa just detta samband.

– Harry Björkbackas forskning i plackens ämnesomsättning tyder på viktiga gemensamma nämnare mellan hjärt-kärlsjukdom och cancersjukdom. Vi hoppas att den kan bidra till att få ner dödstalen i hjärt-kärlsjukdom, som fortfarande är den vanligaste dödsorsaken i Sverige, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Idag finns ännu inga metoder som med säkerhet kan identifiera och effektivt behandla farliga plack som orsakar hjärt-kärlsjukdom. Förutom att undersöka möjligheten att begränsa plackutvecklingen med läkemedel som angriper den ämnesomsättning som har identifierats, vill forskarteamet i Lund undersöka exakt vilka celler i placken som omprogrammerar sin ämnesomsättning och kartlägga fler detaljer kring hur ämnesomsättningen ser ut i farliga plack.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126