23948sdkhjf

Bolidens krav på underentreprenörerna

Pulsmöten, obligatoriska skyddsronder – även för vd – och hårdare krav på underentreprenörerna. Det är några av punkterna i Bolidens satsning på ökad säkerhet.

Stockholm. Arbetsmiljö lyftes upp som en av de viktigaste frågorna när branschorganisationen SBMI (Sveriges bergmaterialindustri) anordnade sin årliga branschdag i mars.

Thomas Söderquist, vice vd på Boliden, var inbjuden för att berätta hur ett stort gruvföretag tacklar frågan.

Han började själv som gruvarbetare i mitten av 1970-talet och konstaterade att det hänt en hel del sedan dess.

– 1975 skrotade vi från skopan, det är förstås förbjudet i dag och genom tekniska landvinningar har vi fått ner olycksstatistiken.

De tekniska lösningarna med till exempel skyddsutrustning räcker dock bara en bit på vägen och kompletterades därför med ett mer systematiskt arbete där riskanalyser spelar en viktig roll, förklarade han.

– Det gjorde att olycksfallen minskade ännu mer, sedan nådde vi ännu en platå och där har vi varit ett tag.

För att komma vidare måste fokus läggas på till exempel kultur, ledarskap, attityder och egenansvar, förklarade Thomas Söderquist som ser ett problem i att för övrigt självgående och ansvarstagande personer tar genvägar.

– Vi vill ha bort ”Alfons Åberg-syndromet” där alla säger ”jag ska bara”.

Boliden har tagit sig an problemet på flera sätt, tanken är att få till ett större medarbetarengagemang där alla tar sitt ansvar och ledarna spelar en avgörande roll i detta, förklarade Thomas Söderquist.

Bolaget har därför infört nya rutiner, i Garpenberg är det till exempel obligatoriskt att vara med på skyddsronder och vid riskanalyser.

Arbetet följs dessutom upp på koncernledningsnivå - om någon så bara vrickar foten får de högsta cheferna ett sms om detta inom en timme.

– Vi vill visa att det är på allvar.

Pulsmöten har också blivit ett viktigt verktyg, snabba möten – 15 minuter max – som sker på stående fot och där säkerheten alltid är punkt ett.

– Ska något svetsas i dag? Blir det tynga lyft? Vi går igenom hela hierarkin, förklarade Thomas Söderquist.

De anställda får dessutom åta sig att säga till när någon inte agerar på ett säkert sätt, ett klistermärke med mottot ”B Safe” indikerar att man lovat höja rösten.

Boliden engagerade också Västerbottensteatern och lät dem spela upp olika scener för skiftlagen – ska man skrika ”djävla idiot” när någon gör fel eller finns det andra alternativ?

– Vi ville få en annan ton, sade Thomas Söderquist.

De högsta cheferna är inte undantagna i säkerhetsarbetet, med jämna mellanrum ska även vd, vice vd, högsta finansiella chefen med flera gå skyddsrond på arbetsplatserna. Tanken är att de, precis som alla andra, ska uppmärksamma och påtala eventuella risker.

Företaget har också blivit mer kräset när det gäller vilka de anlitar.

– Ett problem vi upptäckte är att alla som jobbar i våra anläggningar är inte våra egna, det kan vara svetsare, åkerier och så vidare, sade Thomas Söderquist.

En del av dessa företag brister tyvärr i säkerhetstänket, konstaterar han.

– Varför ska vi blanda upp vår organisation med sånt? Vi tar inte det längre och kastar ut både små och stora företag om de inte uppträder på rätt sätt.

Tanken är att säkerhetsarbetet ska genomsyra hela verksamheten, i en av bolagets finska gruvor kräver man till exempel att alla som ska in till arbetsplatsen blåser i en alkoholmätare.

– Vi jobbar också med tekniska detaljer som att alla fordon ska backas in, det kan bli krångligt med motorvärmare och så vidare men det går nog att lösa bara viljan finns, sade Thomas Söderquist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088