23948sdkhjf

Kraftigt minskat bostadsbyggande

Bostadsbyggandet faller nu snabbt. Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturrapport förutspår en minskning med ungefär en tredjedel från 2017 till 2019. Möjligheten att erbjuda en bostad till elva miljoner invånare år 2025 blir allt mindre.

Den kraftigaste investeringsökningen på ett decennium. Så beskrevs svensk byggindustri i den konjunkturrapport som Sveriges Byggindustrier presenterade i slutet av förra året. I dag ser prognosen för framtiden betydligt mer dyster ut – och främsta anledningen är en kraftig nedgång i bostadsbyggandet.

Enligt de senaste prognoserna behöver Sverige rusta för elva miljoner invånare år 2025. Enligt Boverkets beräkningar innebär det att vi behöver bygga ungefär 80 000 nya bostäder varje år med start 2017 fram till och med år 2020, därefter kan byggtakten minska något.

2017 blev ett jämförelsevis bra år med byggstart på cirka 65 000 bostäder. Trots att det innebär 2000-talets klart högsta nivå är det långt ifrån tillräckligt för att tillgodose det faktiska behovet. Än värre är att bostadsbyggandet nu viker nedåt – och det kraftigt. Sveriges Byggindustrier räknar med att det i år kommer att påbörjas cirka 55 000 bostäder och ungefär 46 000 under nästa år. Det innebär en minskning på nästan 20 000 igångsättningar under en tvåårsperiod. Nedgången i nyproduktion motsvarar drygt 30 procent under de två åren och innebär att bostadsproduktionen är tillbaka under 2015 års nivå.

Sveriges Byggindustrier är en av de branschröster som under lång tid varnat för att kreditrestriktioner som det skärpta amorteringskravet påskyndar ett konjunkturfall.

– Bostadsbristen slår extra hårt mot hushåll med svag ekonomi i starka arbetsmarknadsregioner. Det kan till exempel vara ensamstående föräldrar i behov av ett större boende, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

Andra utsatta grupper som drabbas hårt är nyanlända och ungdomar på jakt efter ett eget hem.

– När nyproduktionen av bostäder faller blir det ännu viktigare med offentliga investeringar. Satsningar på infrastruktur är en motor för bostadsbyggandet. Nu är rätt tillfälle att lånefinansiera större infraprojekt, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Hon kan också konstatera att det offentliga byggandet i varje fall på kort sikt erbjuder en viss motvikt till det fallande bostadsbyggandet. De offentliga investeringarna i lokaler och anläggningar som sjukhus och järnvägar, stiger med elva procent under perioden 2018-2019.

Det regeringen ger med ena handen tar man dock tillbaka med den andra. Sveriges Byggindustrier påpekar att förslag som regeringen lade fram om ökad beskattning av bland annat fastighetsägande bolag resulterat i osäkerhet bland investerare. Ett exempel är förslaget om ränteavdragsbegränsning för företag som kan leda till förödande skattechocker om räntenivåerna stiger. Detta medverkar till att Sveriges Byggindustrier räknar med att även investeringarna i privata lokaler kommer att minska under 2019.

Under 2017 stannade de sammanlagda investeringarna i byggsektorn precis under 500 miljarder kronor, enligt Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturrapport. Bedömningen är att investeringarna i år ökar med två procent till 507 miljarder kronor. Men nästa år vänder kurvan nedåt, minus tre procent är prognosen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065