Vinterskador drabbar tågen
Ovanligt många skador gör att tio av 29 tåg hos Tåg i Bergslagen står på verkstad. Det innebär inställda turer vilket orsakar problem för resenärerna. SJ sätter nu hård press på underhållsleverantören att jobba övertid för att komma ifatt.
– Vi är väl medvetna om att situationen är ohållbar för de resenärer som drabbas. Man ska kunna lita på att tåget går som planerat och vi gör allt vi kan för att komma tillbaka i normal drift så fort som möjligt, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.
Det har varit en tuff vinter för tågtrafiken i Bergslagen med stora snömängder och långvarig kyla. Tåg i Bergslagens Reginatåg har mycket teknik under vagnarna som riskerar att skadas när snö och is letar sig in. Is som fryser runt makadam på spåret riskerar också att slå sönder både hjul och hjulaxlar.
SJ har begärt hos underhållsleverantören att öka takten i verkstaden för att snabbare laga trasiga tåg och få ut dem i trafik igen. Förhoppningen är att verkstaden ska vara ifatt inom någon vecka, men det hänger på hur vädret blir och om tåg fortsätter att skadas i samma höga takt.
– En bra snöröjning är ett måste eftersom inga tåg är gjorda för att röja snö. Vi kan konstatera att Trafikverkets entreprenörer har haft en varierande förmåga, säger Niclas Härenstam.
Mycket snö i skog och mark gör att viltet oftare letar sig upp på spåret, helt enkelt för att det är lättare att ta sig fram där. I år har antalet viltolyckor varit ovanligt många.
– Nästan 40 älgar har fått sätta livet till. I fronten på tågen finns känslig elektronik som ofta skadas vid en viltolycka, säger Niclas Härenstam.
Vid störningar sätts bussar in när det är snabbast. Är tågtrafiken tät kan det ibland vara snabbare att vänta på nästa avgång. Är tåget inställt får resenären fritt boka om sin resa eller få den återbetald. Resenärer som reser med länskort ansöker om förseningsersättning från sitt länstrafikbolag.
SJ kör tågtrafiken på uppdrag av Tåg i Bergslagen som innefattar sträckorna Gävle – Borlänge/Avesta – Örebro – Mjölby, Mora – Borlänge och Ludvika – Västerås.
Det är dock inte bara Tåg i Bergslagen som fått skador av vinterns is. Många andra, bland dem Tågkompaniet, har drabbats hårt på vissa sträckor på grund av att tillräcklig plogning inte har kunnat ske. Nu återstår bara för verkstäderna att köra på så mycket det går och så hoppas på att våren så småningom smälter bort problemen.