23948sdkhjf

Att förflytta människor med smärta

Förflyttning av patienter är ett moment som felaktigt utfört kan orsaka smärta och rädsla. Med rätt teknik kan man istället bidra till en bättre upplevelse för patienten.

I sitt arbete som sjuksköterska mötte Mikael Carlsson patienter med många olika typer av smärta och han märkte att det var svårt att behandla både sår och olika smärttillstånd utan att tänka på helheten inklusive förflyttningssituationen.

– Allt i från hur man tar i en patient, och hur man genomför förflyttningar till exempel från stol till säng är avgörande för hur ont en patient har. Man kan med fel teknik tillföra smärta och med rätt teknik kan man ofta göra det bättre, förklarar Mikael.

Han arbetade då som sjuksköterska på plastikkirurgen och mötte där många patienter med smärtproblematik. Han vidareutbildade sig i smärtbehandling och samarbetade sedan med smärtkliniken. Där fick han erfarenheten av att möta patienter med många olika typer av smärta – erfarenheter som han idag har stor nytta av i sitt dagliga arbete på Handicare.

– Våra patienter på plastikkirurgen hade sårsmärtor, fantomsmärtor, nervsmärtor och det första och viktigaste var att förstå att patienten har ont. Man behöver ta reda på varför smärtan finns och i vilka situationer den eventuellt förvärras. Dessa kunskaper tar man sedan med sig in i ett förflyttningsperspektiv.

Det handlar om att förflytta patienten med utgångspunkt i det naturliga rörelsemönster och tänka på hur man själv rör och flyttar sig.

– Vanliga fel man kan göra i förflyttningssituationen är att man inte tar hänsyn till vilken typ av smärta en patient har, att man bara tar tag i patienten och inte tänker på att fördela tyngderna över större ytor och därför får punkttryck.

Under Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund kommer Mikael Carlsson att hålla workshop om förflyttning vid smärtproblematik. Under den här workshopen kommer han att visa praktiskt hur olika förflyttningssituationer kan underlättas för patienter med smärta. Men dessa tekniker fungerar lika bra på patienter som inte har en uttalad smärtproblematik.

– De flesta patienter som behöver hjälp med förflyttning har ont på något sätt. Även om det inte finns en uttalad smärtproblematik så kan det vara stela leder och ömma muskler, så dessa tekniker fungerar för alla patienter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109