23948sdkhjf

FM-enheten i Sörmlands landsting vill inte betala vad internservicen kostar

Det är tuffa tider för Landstingsservice i Sörmland AB. För 2018 budgeterar företaget att gå med en förlust på dryga 21 miljoner kronor. Landstinget i Sörmlands serviceenhet bolagiserades 2010 och sköter bland annat städning, transporter och mat.

En av orsakerna till Landstingservice förluster är att landstingets FM-enhet anser att bolagets priser är för höga och helt enkelt inte vill betala vad Landstingsservice begär. Parterna har länge försökt hitta en lösning, men utan att lyckas.

Under tiden har bolaget Landstingservice fortsatt att leverera tjänster till sjukvården och FM-enheten. Något företaget inte borda ha gjort, anser landstingsrådet i opposition Magnus Leivik (M).

– Landstingsservice har sålt tjänsterna till ett underpris som inte ens täcker självkostnadspriserna. De leverera bra tjänster, men borde satt hårt mot hårt och slutat leverera till en kund som trilskas.

Kunden är landstingets FM-enhet och Magnus Leivik menar att en landstingsenhet nu håller på att köra en annan, landstingets bolag, i konkurs.

– Båda befinner sig ju inom landstingsfamijen och det är irrelevant om priset är lite högre eftersom en eventuell vinst går tillbaka till bolaget och därmed landstinget. Nu är bolaget bara dagar från konkurs på grund av styrelsens vanstyre av hela den här frågan. Men vi kommer inte låta det gå i konkurs, det handlar ju om 450 medarbetare.

Nu har Landstingsstyrelsen skjutit till tio ovillkorade miljoner kronor, men i Landstingsstyrelsens beslutsunderlag står:

"Bolagets budgeterade förlust 2018 uppgår till -21,6 miljoner kronor, trots att egna sparbeting budgeterats. Därutöver finns budgeterade poster som är osäkra, varför det samlade behovet av tillskott till bolaget bedöms vara cirka 25 miljoner kronor."

Men inte ens det räcker.

– Bolaget behöver 38 miljoner kronor eftersom asbest hittats i köket i Nyköpings lasarett. Det beräknas kosta cirka 12 miljoner kronor. Så nu kommer landstinget att skjuta till ytterligare 15 miljoner kronor, säger Magnus Leivik.

Under hösten förhandlade landstinget fram en ny prismodell som ska styra principerna för prissättningen av interntjänsterna. Bland annat ska affärsmässighet och långsiktig ekonomisk planering, samt samverkan och transparent gentemot beställaren (FM-enheten, reds. anm), vara förhållningssättet vid prissättningen. Modellen ska implementeras under 2018.

– Men man glömde budgetera upp landstingets kostnader och kompensera sjukvården för Landstingsservice högre priser. Det var därför man var tvungen att komma med det ovillkorade aktieägattillskottet på tio miljoner kronor, hävdar Magnus Leivik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063