Entreprenad träffar Catharina Elmsäter Svärd: Sund och säker byggbransch
1 oktober 2017 var första dagen på nya jobbet för Catharina Elmsäter Svärd. Den förre infrastrukturministern tillträdde då som vd för bransch- och arbetsgivareorganisationen Sveriges Byggindustrier.
– Jag fick frågan, och tackade ja, säger hon och visar tydligt att det nya uppdraget är mer spännande och intressant än skrämmande.
– Jag ser mig själv som samhällsbyggare och även om jag lämnar politiken får jag vara med om att, tillsammans med övriga delar av byggsektorn, rusta för morgondagens samhälle. Boende, arbetsliv och infrastruktur är ett viktigt kit som måste passa ihop för att samhället ska fungera optimalt. Drivkraften är att bygga det samhälle som står rustat att hantera elva miljoner människor år 2025, säger Catharina Elmsäter Svärd.
Drivkraften lär behövas för ekvationen är inte lätt att få ihop. Redan i dag har branschen svårt att hitta rätt kompetens inom många områden. Branschorganisation, medlemsföretag och andra aktörer jobbar nu brett för att locka till sig intresserad och kunnig arbetskraft, vilket bland annat ska uppnås genom att förändra attityder och värderingar såväl inom branschen som utanför. Karteller, byggfusk och svartjobb ska vara ett avslutat kapitel. I stället är det positivt laddade nyckelord som attraktiv, sund och säker som ska prägla debatten.
– Världen är stadd i förändring och det är byggbranschen också. Det finns passande jobb för alla. Byggbranschen kan exempelvis spela en viktig roll när många nyanlända ska etablera sig i samhället. Ny teknik gör att det skapas helt nya typer av arbeten. För den som gillar Sim City lär det vara lika roligt och stimulerande att jobba med hållbar stadsbyggnad på riktigt. Samtidigt pågår en utveckling som innebär att en del arbetsuppgifter kommer att ändra karaktär eftersom inslagen av automation blir allt fler.
– Redan på förskolan och därefter hela vägen upp genom alla utbildningsnivåer måste vi vara ute för att träffa människor och förhoppningsvis påverka attityder och värderingar så fler förstår vilka fantastiska möjligheter som vår bransch erbjuder. Samtidigt krävs en dialog med utbildningsinstanserna så att vi får den kompetens vi verkligen behöver.
– Vi befinner oss mitt i en högkonjunktur och vi har redan svårt med kompetensförsörjningen. Då återstår ändå problemet med att hitta ersättare till de bortåt 50 000 personer i branschen som går i pension inom fem år utöver alla de som behövs för att täcka alla de kompetensluckor som den växande branschen redan känner av. Trafikverket har beräknat att enbart utbyggnaden av infrastrukturen kan skapa bortåt 235 000 årsarbeten.
Ett lovande tecken är att antalet personer som sökte till bygg- och anläggningsprogrammet ökade under 2017, en utveckling som gärna får fortsätta även under innevarande år. Men behovet av kompetent arbetskraft är större än så och det blir allt viktigare att få exempelvis kvinnor och nyanlända att söka sig till bygg- och anläggningsbranschen – och stanna kvar.
Redan nu kan det finnas åtskillig kompetens bland de nyanlända, men rekryteringen försvåras av bland annat språkklyftor och svårigheter att validera den erfarenhet och kompetens som redan finns.
I det avseendet har dock byggbranschen varit något av ett föredöme, bland annat är det ett område där arbetsgivare och fack faktiskt kommer rätt väl överens. Därför finns redan så kallade snabbspår för validering samtidigt som det utvecklats yrkesintroduktionsutbildningar.
Ytterligare ett spår är etableringsanställningar som ska resultera i så kallade ”enkla” jobb, något som underlättar för nyanlända och långtidsarbetslösa att komma i arbete. Företagen står då inte för hela lönekostnaden utan staten går in och betalar delar av lönen.
Catharina Elmsäter betonar att det inte räcker med att locka till sig nya människor till branschen – det är väl så svårt att hålla människorna kvar. Men grunden för att lyckas i båda avseendena är egentligen en och samma.
– Det är viktigt att vi möter alla med respekt och säkerställer att de får de förutsättningar som behövs för att de ska utvecklas och trivas. Killar, tjejer, män och kvinnor i alla åldrar och oavsett bakgrund ska alltid känna sig välkomna till vår bransch. Givetvis är trakasserier på arbetsplatsen uteslutna, jobbet ska vara säkert och affärsklimatet sunt. Även näringspolitiskt krävs förståelse för de behov som föreligger. Ett aktuellt exempel på motsatsen är amorteringskravet som kommer att minska bostadsbyggandet trots att behovet av bostäder är stort.
Efter ungefär fyra månader på nya jobbet konstaterar Catharina Elmsäter Svärd att det finns många likheter mellan att vara toppolitiker och vd i näringslivet.
– I båda fallen handlar det om att skapa samhällsnytta och jag har nu dessutom förmånen att verkligen förstå vad som sker bakom kulisserna i den politiska debatten, säger Catharina Elmsäter Svärd.
FAKTA
Catharina Elmsäter Svärd
Gör just nu:
Vd i Sveriges Byggindustrier sedan 1 oktober 2017
Bland tidigare uppdrag: Infrastrukturminister, finanslandstingsråd i Stockholm, hotellchef på Stadshotellet i Södertälje