23948sdkhjf

Drygt 300 på Ytskyddskonferensen

Klockan 9 på onsdagsmorgonen började Ytskyddskonferensen i Göteborg. Över 300 deltagare kommer under två dagars tid att kunna välja bland 65 föreläsningar.

Besökare från stora delar av Sverige är just nu samlade i Eriksbergshallen i Göteborg för tvådagarskonferensen Ytskydd som U&D arrangerar tillsammans med Ytskyddsgruppen.se, med flera.

22 gäster anlände redan på tisdagskvällen med ett specialchartrat tåg från Stockholm. Väl installerade på hotellet bredvid Eriksbergshallen väntade mingel med mat och dryck i en svit högst upp i hotellet.

Under de två dagarna kan besökarna välja mellan fem olika agendor. På onsdagen: Miljövänligare förarbete & rengöring, Betong, process/energi/kemikalie- och korrosionsskydd, rostskydd, samt vattenverk & avloppsverk.

Bland annat har man kunnat lyssna på föreläsningar om de två industriella jätteprojekten Helios, på SCA Östrand, och Next Generation, på BillerudKorsnäs Gruvön. I bägge fallen vittnades det om svårigheten att behålla kvalitetskontrollen i de långa leverantörsleden, där sista företaget i ledet knappt vet vem de arbetar för. Då är det svårt att behålla kvalitetskontrollen som beställaren även om man har krävt arbete enligt vedertagna standarder.

- Vi har satsat jättemycket på att försöka styra upp det. Vi har hyrt in 3-5 personer som har till uppgift att bara jobba med kvalitetsuppföljning. De har upptäckt ytskyddsbrister, flänsförband som inte är åtdragna som de ska, dåligt platsbyggda cisterner och tankar och rostfritt stål som har bättrats på i efterhand, berättade Per Asplund från SCA Underhåll.

Charlotte Persson, från ÅF Industry, berättade om hur traversbalkar, tillverkade i Kina, fick blästras om efter leverans då ytskyddsfärgen bara hade målats i hälften så tjockt lager jämfört med beställningen. Efter blästringen upptäcktes flera svetsfel.

Lars Lundén, som sitter med i SSG:s ytskyddskommitté, gav följande råd:

- Kräv av leverantörerna att de anlitar auktoriserade målningsföretag. Sådana finns. Om de anlitar ett utländskt företag som inte är auktoriserat, kräv då att det företaget måste ställa upp på hårdare kontroller - kontroller som den svenska entreprenören får betala för.

Hans slutknorr:

- Som beställare får vi inte vara för snälla. Acceptera inte fel och brister utan kräv att leverantörerna gör om och gör rätt. Förhoppningsvis lär sig leverantören det till nästa gång.

Efter lunchen talade bland annat Björn Hestner, från SIU, om sin dricksvattengodkända 2-komponentsmetod att täta dricksvattenreservoarer och andra betongapplikationer. Det är ett ämne som reagerar med vatten och bildar kristaller som täpper igen porerna i betong.

I en annan sal berättade Marcus Hermansson, från GPA Flowsystem AB, om en annan metod - betongskyddsliner i olika plastmaterial som levereras på rulle. Även det ett material godkänt för dricksvatten.

Detta är bara några exempel på föreläsningar som hölls. I utställarhallen minglades det, diskuterades, frågades och, vem vet, kanske gjordes det affärer.

Onsdagskvällen avslutas med middag, med musikunderhållning och prisutdelning till Årets Ytskyddare.

Torsdagen fortsätter med sex agendor, eftersom det är en extraagenda den dagen.

Christer Åkerlundh

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062