23948sdkhjf

Bra år för franska teleskoplastare

Kraftiga försäljningsökningar och rekordstor orderbok redovisas av franska Manitou som fortsätter knapra marknadsandelar.

Teleskoplastarna dominerar, men företaget har bra stöd från sitt utbud av kompakta maskiner som bidragit till stärkt ställning bland maskinuthyrare i både Europa och Nordamerika.

Michel Denis, vd för franska Manitou, har en väldigt tydlig bild av vad som krävs för ett framgångsrikt företag. Givetvis spelar faktorer som kvalitet, miljöanpassning och produktivitet stor roll, men vid en tidigare intervju lyfte han också fram vikten av att tillmötesgå kunden på fler sätt.

Flexibilitet är ett nyckelord i dag. I dag måste jag klara av att tillverka x antal maskiner, om fyra månader är det kanske fyra gånger så många. Jag kan inte säga till mina kunder att jag är ledsen att stor efterfrågan gör att de måste vänta på sina maskiner. Det var kanske möjligt för några år sedan, men inte nu längre, sade han bland annat.

När företaget nu presenterar siffrorna för 2017 ser det ut som om strategin är lyckosam.

Vi har tagit marknadsandelar och ökat vår försäljning med 19 procent, med en positiv utveckling i alla geografiska regioner. Bäst utveckling har det varit i byggsektorn, viket bland annat beror på ökade aktiviteter bland europeiska och nordamerikanska maskinuthyrare, säger Michel Denis.

Inte minst har utvecklingen i slutet av året skenat mot tidigare aldrig skådade höjder.

Vi stängde året med en rekordstor orderbok på mer än 700 miljoner euro, säger Michel Denis som betonar att just förmågan att hantera den kraftiga efterfrågeökningen spelat stor roll för framgångarna.

En stark marknad och den välfyllda orderboken gör att Michel Denis räknar med fortsatta försäljningsökningar under 2018. Bedömningen är ett lyft på ungefär tio procent, vilket huvudsakligen kommer att tillskrivas det andra halvåret.

Anker B Lemvig, som är affärschef för Manitous svenska verksamhet på Scantruck, konstaterar även han att företaget haft ett super-år över hela världen – och att det går bra även i Sverige.

– Jag tror mycket på 2018, inte minst för att vår etablering i Rosersberg står klart omkring 1 april. I och med det kan vi förbättra servicen till våra kunder avsevärt, säger Anker B Lemvig.

Med en service och reservdelshantering, som inom kort utlovas lyfta till nya nivåer, får företaget också bättre möjligheter att satsa hårdare på försäljning. Anker B Lemvig räknar dessutom med att de senaste tillskotten i maskinprogrammet kommer att bidra till fortsatta försäljningsframgångar inom flera olika segment.

Bland annat lyfter han på byggsidan fram de två runtomsvängande teleskoplastarna i MRT-serien som lyfter 24 respektive 30 meter. Därutöver finns stora förväntningar om framgångar för den kompakta MLT630-105V på lantbrukssidan och på en teleskoperande bomlift med 22 meters arbetshöjd bland arbetsplattformarna.

MRT3050 och bomliften 220TJ+ presenterades för en svensk publik på förra årets Entreprenad Live. Läs mer här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067