23948sdkhjf

Digital kontroll av UE-kedjor

En nyutvecklad digital tjänst ska göra det enklare att överblicka vilka underentreprenörer som är verksamma på byggarbetsplatser, och vem som anlitat vem. Nu testas tjänsten på två pilotprojekt inom NCC.

Vi har ofta många olika leverantörer på våra arbetsplatser som i sin tur anlitar underentreprenörer, särskilt vid våra större projekt. Som huvudentreprenörer ser vi ibland långa kedjor av underleverantörer och där har vi sett ett behov att, på ett enklare sätt än i dag, få en bättre överblick. För oss handlar det om att få en transparens, kunna ta ett helhetsansvar och därigenom få säkrare arbetsplatser, säger Björn Björling, HR-specialist på NCC.

Björn Björling, som ansvarar för byggbranschens legitimationssystem ID06 på NCC, har tillsammans med några kollegor kartlagt de leverantörer som fanns på byggarbetsplatserna. Deras slutsats var att det var svårt att få överblick även där det fanns uppgifter om vilka underentreprenörer som anlitades.

En tänkbar lösning var att ålägga platsledningen att ta tag i problemet, men med tanke på att arbetsbelastningen vanligtvis är fullt tillräcklig ändå började man titta i andra riktningar. Det visade sig att Infobric, som levererar lösningar för personalliggare, inpassering och skalskydd på byggarbetsplatser funderade i samma banor och tillsammans utvecklades den digitala tjänst som kallas UE-kedja.

Infobric har under längre tid haft en lösning för tjänsten UE-kedja på ritbordet, och när NCC presenterade sina idéer för oss var tajmingen perfekt. Vi har haft ett givande samarbete under projektet, där NCC:s bidrag genom idéer och insikter varit till stor hjälp, säger Björn Svennenfors, Chief Technology Officer på Infobric.

I praktiken är det inga konstigheter. Samtliga leverantörer i alla led åläggs helt enkelt att registrera varje underleverantör som anlitas i den digitala tjänsten.

Platsledningen får då enkelt kontroll på vem som arbetar för vem på arbetsplatsen till en mycket lägre arbetsinsats än tidigare, säger Björn Björling.

Tjänsten testas nu sedan några veckor på två av NCC:s arbetsplatser: ett kontorsprojekt i Uppsala och på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.053