23948sdkhjf

Färre drabbas av stroke

Nya behandlingar , förbättrad vård och livsstilsförändringar gör att antalet strokedrabbade minskar.

Antalet som drabbas av stroke i Sverige har minskat kraftigt på tio år. 2016 drabbades 26 500 personer av stroke i landet – en minskning med hela 23 procent sedan 2006. Samtidigt presenterar Hjärt-Lungfondens nya Hjärtrapport forskning som kan göra livsavgörande skillnad.

– Strokeforskningen har uppnått fantastiska framsteg under senare år, vilket har resulterat i flera tusen räddade liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Livsstilsförbättringar, nya behandlingar och förbättrad vård gör att antalet strokedrabbade minskar. Under 2016 drabbades 26 462 personer av stroke i Sverige, varav 6 903 personer dog – en kraftig minskning sedan 2006, då 34 370 personer drabbades och 8 897 dog. Det motsvarar en minskning av antalet drabbade med 23 procent.

Nu pågår ett flertal forskningsprojekt för att ta reda på varför man drabbas av stroke, och för att förhindra att de som insjuknat drabbas av fler strokeanfall. Exempelvis visar en ny studie att behandling med acetylsalicylsyra minskar risken för en andra stroke med 60 procent upp till sex veckor efter en första ischemisk stroke. Resultatet kan påverka riktlinjerna för behandling i hela världen.

– Forskningen står inför nya utmaningar, inte minst att förstå varför stroke drabbar unga. Vi måste även se till att strokedrabbade i hela landet får ta del av forskningsresultaten, så att fler får tillgång till rätt behandling och vård på strokeenhet, säger Nils Wahlgren, professor och Hjärt-Lungfondens medicinska talesperson i stroke.

Forskningsframgångar: Forskningen har resulterat i behandlingsmetoder som trombolys och trombektomi, vetenskapligt beprövad rehabilitering samt möjligheten att studera hjärnvävnaden med datortomografi.

Forskningens utmaningar: Att förstå varför stroke uppstår, bli bättre på att förebygga stroke samt utveckla mer effektiva behandlingsmetoder. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094