23948sdkhjf

Porter efter ny smakresa

Mariestads Emmer Porter är resultatet av en äventyrlig flygresa till Gotland – Ännu en underbar brygd signerad Richard Bengtsson efter årets smakresa, läs mer här!

RES Dryck & Smak

Mariestads Emmer Porter är den sjunde utgåvan i varumärkets limiterade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons hyllning till den smakrika ön Gotland, men även till DC-3:an Daisy som tog honom dit. Mariestads varumärke tillhör Spendrups Bryggeri men var ursprungligen ett bryggverk i staden vid Vänerns nordöstra kust. Mariestads fortsätter dock att vara Sveriges största bryggeris premiumvarumärke vilket i högsta grad visar sig efter årets Den Stora Smakresan. Hur smakar den då? Läs ölprovningen längs ner!

Smakresan utgör Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Efter smakresor söderut, på västkusten och i Norrlands inland flög bryggmästaren i år österut och till Gotland. Resultatet har blivit Mariestads Emmer Porter, den sjunde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl.

– Emmer Porter är min hyllning till det underbara och smakrika Gotland, men även till mitt resesällskap – Daisy – den fantastiska DC-3:an, säger Richard Bengtsson.

Richard Bengtsson har även funnit inspirations till sin Emmer Porter i den baltiska portern, den lite mörkare och starkare porter som blev populär i såväl Visby som andra städer runt Östersjön redan på 1700-talet. Valet av att använda emmervete i portern har också en självklar koppling till just Gotland. Emmer är en gammal urvetessort, en korsning mellan enkorn och vildgräs. Det började odlas för cirka 8 000 år sedan, och man trodde att emmer var försvunnet, tills man på 1960-talet hittade det igen hos en bonde på östra Gotland. Emmer har en helt egen unik smak, och med dess stora kärnor och mycket stärkelse, blev det en spännande komponent i bryggningen.

– För att göra en riktigt bra porter behövs också svartmalt. Och för att få den som jag ville ha den har jag rökt den själv, med torv och enris. Malten är den bästa gotländska malten från åkrar vi flög över med Daisy, säger Richard Bengtsson.

Malten som använts i denna pärla är noga utvald gotländsk svartmalt, rökt för hand med enris. För bästa njutning dricks den sval, gärna till en grillad ryggbiff med rotselleri, krämiga kantareller, hasselnötter och rostad vitlökssky. Eller helt enkelt till en smakrik gotländsk ost.

Mariestads Emmer Porter finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 4 december lanserades de i Systembolagets beställningssortiment. Den intresserade bör dock raska sig, många vill säkert smaka den speciella brygden så den lär ta slut ganska omgående. Något för researrangörer att tänka på som vill vässa resa med en stor dryckesupplevelse till sina gäster som tillhör den kategori som kan tänka sig att smaka något starkare och mustigare än vanligt ljust lageröl.

RT-Forums läsare får chanen att digitalt följa med på Den Stora Smakresan och se när Richard Bengtsson flyger till Gotland med den över 70 år gamla DC 3:an Här visas också hur han inspireras av att flyga som  man gjorde förr i tiden sedan bli inspirerad och av gotländska landskap och smaker. Se Den Stora Smakresan genom att klicka HÄR!

ÖLPROVNING - Emmer Porter

Mörkbrun. Skarp doft av kakao, kaffe och inlagd frukt. Stor fyllig rostad smak, brödig och bränd, skarp bitter beska, dov sötma, ganska alkoholtung men en kort och angenäm efterbeska. Ett mästerverk. Betyg: 4+

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083