23948sdkhjf

Färre faror för förarna

Säkerheten står överst på listan när Carlssons Lastmaskiner rensar berg i gamla gruvbottnar. Säkerhetsrutor, utbildning och hjälpsamma hundar ska minska risken för dolor.

Luleå. Säkerhet är ett ständigt aktuellt ämne för Carlssons Lastmaskiner, företaget som startades redan 1952 av Sixten Carlsson och som numera ägs och drivs av Sixtens sonsöner Micael och Mattias Carlsson.

Företaget verkar på flera spelplaner och återfinns lite här och där i Norrbotten. En viktig uppdragsgivare är LKAB, via BDX har Carlssons Lastmaskiner fått ett långvarigt uppdrag för gruvjätten i Svappavaara.

Vi rensar gamla bergbottnar i Leveäniemi och gräver bort löst berg och malm, vi har två grävmaskiner och en dumper igång sju dagar i veckan där, säger vd Micael Carlsson.

LKAB ska återuppta driften i Leveäniemi, det tog flera år att tömma gruvan på vatten och nu är det dags att rensa berget.

Den gamla gruvan är dock full av mindre trevliga överraskningar, när verksamheten lades ned på 1970-talet lämnade man platsen utan att städa särskilt mycket efter sig, ett faktum som innebär att gammalt sprängmedel kan finnas kvarglömt lite här och där.

LKAB:s säkerhetsrutiner är därför omfattande, innan maskinerna ens får komma in söker bombhundar av alla ytor.

– Jag är väldigt imponerad av vad dessa hundar kan göra – de är klockrena, sätter de sig ner då finns det något där, kommenterar Micael Carlsson.

LKAB och BDX ställer också höga krav på maskinerna, alla grävmaskiner ska till exempel vara utrustade med säkerhetsklassade rutor, närmast decimetertjocka glas som ska stå emot om olyckan trots allt är framme.

Grävmaskinerna har också F8-filter som ska minska risken att utsättas för till exempel kvartsit och stendamm.

Alla berörda förare har fått särskild dolutbildning.

De får veta vad de ska titta efter, hur trådar och pentylstubiner ser ut, hur nya och gamla sprängmedel ser ut, kommenterar Micael Carlsson.

Fastlagda rutiner ska minska risken för incidenter, får en förare syn på något misstänkt ska han eller hon ringa ett visst nummer.

– Då kommer LKAB ut direkt och kollar.

Han konstaterar att det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite och uppger att LKAB är av samma åsikt.

– Även om det bara var en kvist är det bättre att de kommer ut.

Proceduren tar lite tid, och företaget får betalt per ton. Att stanna upp en stund ”i onödan” kostar därför, men det är det värt, konstaterar Micael Carlsson som noterar att det dyker upp dolor lite här och där.

Oftast sprängs de bort, ibland får vi gräva fram dem först.

Företaget arbetar också med utlastning i en bergtäkt på Öberget i Luleå, en grävmaskin och två hjullastare sköter arbetet och även här krävs stor försiktighet även om maskinerna inte behöver specialutrustas.

På Öberget bedriver Carlssons Lastmaskiner dessutom matjordstillverkning i det egna bolaget Jordproffset, en verksamhet som kräver en lastmaskin och ett Keestrack sorteringsverk.

Säkerhetsfrågan nummer ett här att hålla nyfikna på lagom avstånd.

– Vi har skyltat upp och försöker se till att privatpersoner inte tar sig in i täkten men det lyckas tyvärr inte alltid, säger Micael Carlsson.

Företaget försöker få pli på privatkunderna men en del varken lyssnar eller lyder och sätter istället sikte på hjullastaren.

– De vill få sin släpvagn fylld, eller så är de bara nyfikna och vill titta på traktorn.

Jordproffset försöker ryta till men det förstås finns gränser för hur mycket man kan skälla ut sina kunder.

– Vi gör vårt bästa, men ibland räcker det inte hela vägen.

Stora maskiner som sorteringsverk kan också innebära en del risker, Micael Carlsson konstaterar dock att för att överhuvudtaget kunna utföra service och underhåll krävs två personer som följer alla rutiner.

– Allt är för tungt och för stort, det går inte att genomföra om man gör fel.

Hur en entreprenör tar sig an säkerheten är numera en avgörande faktor för att ens få jobbet och Micael Carlsson tar fram en gedigen pärm, fylld av de säkerhetskrav olika beställare ställt.

– En del är mer krångliga, andra mindre krångliga, konstaterar han.

NCC, Skanska och SSAB har mer eller mindre utförliga regler för hur arbetet får utföras och Carlssons Lastmaskiner ser till att följa dem.

Vi försöker göra precis som de vill, även om det kanske vore enklare om alla hade samma regler, säger Micael Carlsson.

Han har arbetat i branschen i snart 30 år, och konstaterar att säkerhetstänket utvecklats en hel del sedan 1980-talet.

Det har blivit bättre för arbetspersonalen, förr var man inte lika noga, säger han men konstaterar samtidigt att vissa formaliteter kan vara lätt löjeväckande.

– När man plogat i många år och plötsligt måste gå kurs – annars kan man tydligen inte ploga, det känns lite som slöseri.

Han konstaterar dock att säkerhet är en självklar del av jobbet numera.

– Det är ett helt annat tänk numera, men tänket är rätt.

Fotnot: Läs om hur Carlssons Lastmaskiner försöker minska risken för stöld här.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097