23948sdkhjf

Kemist framtidsjobb

Lärare, officerare, präster och kemister kommer att ha lätt att få jobb om fem år, visar Sacos årliga prognos av framtidens arbetsmarknad för akademiker.

Tuffare blir det för kommunikatörer och hälsovetare.

Saco ger varje år ut rapporten Framtidsutsikter, en prognos av arbetsmarknaden för akademiker fem år framåt i tiden. De ungdomar som snart påbörjar sina högskolestudier kan alltså redan nu skapa sig en bild av hur jobbmöjligheterna ser ut efter examen.

På fem års sikt bedömer Naturvetarna att det blir liten konkurrens om jobben för såväl nyexaminerade som erfarna kemister. Det blir fler som går i pension än som examineras, samtidigt som behovet av kompetensen sannolikt kommer att öka. Kompetensen behövs för att möta många av de utmaningar vi står inför och kemiska genombrott är att vänta på material- och energiområdet. Dessutom ställer samhället allt högre hälso- och miljökrav.

Prognosen osäkerhet uppskattas till 4 nyexaminerade på en skala från 1 till 5, där 5 innebär en mycket hög osäkerhet.

Osäkerheten är stor eftersom kemister finns inom flera branscher och kan specialisera sig inom så många olika områden.

Det är också svårt att säga i vilken utsträckning andra grupper kommer att möta efterfrågan, eller om vi kan förvänta oss genombrott eller regleringar som ökar behovet av kemister.

En annan osäkerhet har att göra med möjligheterna för forsknings- och utvecklingsintensiva företag att etablera sig och bedriva verksamhet i Sverige. Det finns också en möjlighet att det finns en hel del nyanlända kemister, laboratorie- och kemiingenjörer.

För den stora gruppen akademiker väntar en arbetsmarknad i balans vilket innebär att det finns goda möjligheter till jobb för den som avslutar sina studier samtidigt som arbetsgivarna kan rekrytera den personal de behöver.

Framtidsutsikter är en prognos av arbetsmarknaden för 66 akademikeryrken och bygger på en bedömning som Sacoförbunden gör av arbetsmarknadsläget på fem års sikt.

Se hela rapporten här

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095