23948sdkhjf

Kan smarta arbetskläder minska arbetsskadorna?

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och sänka sjukskrivningstalen? Det ska ett forskningsprojekt försöka ta reda på.

Tidigare i år tog Snickers Workwear tillsammans med SIFO fram en undersökning som visar att sex av tio hantverkare upplever fysiska men eller smärtor till följd av sitt arbete. Av dessa upplever nästan hälften smärtor i axlar och nacke och var tredje har värk i händer.

–Siffrorna visar tydligt behovet av att hitta smartare lösningar och nya arbetssätt. Vårt fokus har varit att förebygga arbetsrelaterade skador genom bättre arbetskläder för hantverkare. Vi arbetar löpande med att försöka väva samman teknik och IOT-lösningar med arbetskläder, säger Henry Lundberg, Sales Development Manager på Snickers Workwear.

Vinnova delfinansierar nu forskningsprojektet ”Smarta textilier för ett hållbart arbetsliv”. Där deltar Snickers Workwear, Scania CV AB, Volvo Lastvagnar AB, Volvo Personvagnar AB, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde, Högskolan i Gävle, Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet, Stiftelsen Fraunhofer-Chalmers centrum för industrimatematik, Swerea IVF, Feelgood Svenska AB samt Avonova Hälsa AB.

Tillsammans hoppas man på sikt att förebygga arbetsrelaterade skador genom att utveckla arbetskläder som mäter, analyserar och visualiserar hjärtfrekvens, muskelaktivitet, ställningar, rörelser och adderad belastning.

Repetitiva och monotona rörelser ligger bakom många arbetsrelaterade belastningsskador med sjukskrivning och höga samhällskostnader till följd. Scania, som initierat forskningsprojektet, ser stora utvecklingsmöjligheter eftersom deras fordonsmontörer är en utsatt yrkesgrupp.

– Vi tror att projektet kan ge friskare personer som i sin tur kan göra ett bättre och mer kvalitativt jobb. Resultatet blir lägre kostnader för både samhälle och individ och ger oss en större konkurrenskraft, säger Lars Hanson, professor vid Högskolan i Skövde och ansvarig för Smart Factory Lab på Scania.

Projektet påbörjades i början av året. Två prototyper av produkter har börjat testas hos Scania i Södertälje, en handske som mäter handens kraft och vinkel, och en t-shirt med sensorer som känner av ryggvinkel, ger ett system med riktiga värden vilket innebär att felaktig arbetsteknik kan korrigeras mycket fort. Användaren medvetandegörs om att handleden vinklas fel eller att för mycket kraft används, och efter hand lär man sig att använda handen på rätt sätt.

Rasmus Behrens på Feelgood som också deltar i projektet, arbetar med produktionsergonomi på Volvo Cars. Han menar att produkterna även lämpar sig inom vård och byggindustri och på sikt kommer att kunna göra stor skillnad.

–Möjligheten att exakt och tydligt kunna mäta av hur handen används gör att det är lättare att göra en bedömning över hela arbetsdagen. Om handsken används av alla nyanställda inom fordonsindustrin har vi stora förhoppningar om att betydligt färre ska behöva drabbas av belastningsskador. Man lär sig att arbeta ergonomiskt rätt från början, säger Rasmus Behrens.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079