23948sdkhjf

Forskning på människor ses över

Etikprövning av forskning på människor ska bli effektivare - det vill regeringen som nu föreslår en helt ny myndighet för detta.

All forskning som avser bland annat fysiska ingrepp på människor måste ha godkänts vid en etikprövning. Den moderna forskningsetikgranskningen växte fram efter krigsförbrytelserna under andra världskriget då fångar i koncentrationsläger utsattes för inhumana experiment. År 1964 antog World Medical Association Helsingforsdeklarationen om etiska principer för medicinsk humanforskning. Deklarationen innehåller yrkesetiska riktlinjer för läkare och forskare inom medicin. Enligt deklarationen är medicinsk forskning underkastad etiska normer som främjar respekt för alla människor och skyddar deras hälsa och rättigheter.

Etikprövningen sker i dag inom sex regionala etikprövningsnämnder med spridning över landet. I en proposition till riksdagen föreslår regeringen nu att de regionala etikprövningsnämnderna ska ersättas av en helt ny myndighet. Syftet är att ansökningarna ska hanteras på ett mer effektivt och enhetligare sätt.

- Vår översyn av den nuvarande organisationen visade att mycket i dagens system fungerar bra, men också att nämnderna har svårt att utveckla och effektivisera verksamheten. De har inte heller haft förutsättningar att skapa en helt enhetlig tillämpning av regelverket över landet, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.

Enligt propositionen ska etikprövningen även i fortsättningen ske på flera platser i landet. Regeringen bedömer att ärendena bör fördelas slumpmässigt mellan de avdelningar som ligger utanför regionen där forskningen ska bedrivas. Då minskar jävssituationerna och dessutom kan ärendena då fördelas jämnt så att alla avdelningar får samma arbetsbörda. På så sätt kan resurserna utnyttjas mer effektivt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095