23948sdkhjf

Firar 20 år i delningsekonomin

De grå lådorna syns varje gång man handlar, men de flesta har förmodligen aldrig funderat över att de är en del av ett omfattande retursystem för dagligvarubranschens varuflöden.

I snart två decennier har matproducenter, grossister och butiker delat på samma lådor och pallar för transporter av livsmedel.

Delningsekonomin är på frammarsch och får en allt större påverkan på samhället. Vi byter, lånar och köper saker av varandra som aldrig förr.

– För dagligvarubranschen är delningsekonomin ingen nyhet. Här har grossister, producenter och butiker delat på samma returlådor och returpallar i många år. En returlåda som ena veckan transporterar frukt och grönt till ICA kan nästa vecka transportera kött & chark till Coop, berättar Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

1997 bestämde sig dagligvarubranschen för att göra något åt det enorma resursslöseri det innebar att transportera livsmedel med engångsemballage. Svenska Retursystem bildades för att effektivisera och miljöanpassa branschens varuflöden.

Sedan dess har systemet ersatt över 1,3 miljarder wellkartonger och flera miljoner träpallar. Branschen har också kraftigt minskat sina koldioxidutsläpp. År 2016 minskade utsläppen av CO2 med 28 700 ton genom att använda returlådor istället för engångsemballage.  Vidare har alla som hanterar returpallar och -lådor längs flödet fått en mer hälsosam och ergonomisk arbetsmiljö. Detta tack vare pallarnas låga vikt, att de avger mindre damm och träflisor samt lådornas greppvänliga handtag som gör dem enkla att lyfta. Matsvinnet har också minskat. Lådornas stabila konstruktion skyddar innehållet, och i och med att lådorna släpper igenom luft minskar fukten och livsmedlen håller sig fräscha och får en längre hållbarhet. Dessutom sparar butikspersonal mycket arbetstid och kan arbeta mer effektivt genom att de slipper sprätta upp och hantera kartonger.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08