Tiaminbrist akut hot mot ejdrar
"Läget är nu akut. Detta innebär att det viktigaste just nu är att söka efter bakomliggande orsaker till tiaminbrist – hur den har uppkommit i våra ekosystem", säger professor Lennart Balk, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.
Ejderstammen i Östersjön har under den senaste tjugoårsperioden minskat drastiskt och ejdern är idag en ovanlig fågel i många områden.
Statsveterinär Torsten Mörner, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), och professor Lennart Balk, Stockholms universitet (SU), visar nu på en direkt koppling mellan allvarlig brist på tiamin (vitamin B1) och ejderns kraftiga minskning: antalet lagda ägg är lägre än normalt och när äggen kläckts är dödligheten hos fågelungarna mycket hög.
De båda forskarna vid SVA och SU har under många år studerat tiaminhalten och kunnat konstatera att brist förekommer hos både vuxna ejdrar och ejderägg. Vitaminbristen har påvisats genom kemisk analys av tiamin i lever och hjärna från ejderungar som samlats in i Blekinge skärgård.
Det sågs också ett samband mellan oförmåga att dyka och en hjärnskada som är typisk för tiaminbrist. Dessutom undersöktes effekten av tiaminbehandling hos en del av dessa ejderungar. Behandlingen räddade en stor del av ungarna från att dö.
Det är inget tillfälligt fenomen, utan samma låga reproduktionsutfall har observerats sex år i rad.
Första gången som tiaminbrist hos fåglar påvisades med kemiska och biokemiska metoder var 2009. Dokumenterad tiaminbrist förekommer även hos en rad fiskarter och nyligen lades också blåmusslor, ejderns viktigaste föda, till listan över drabbade djur.
Resultaten har publicerats i Scientific Reports.