23948sdkhjf

Tjejer mer tveksamma till teknisk utbildning

Enligt en ny undersökning är tjejer som går sista året på gymnasiet mer tveksamma till att välja högre teknisk utbildning än killar.

Som skäl anges bland annat osäkerhet på vad utbildningen leder till samt svåra mattestudier. Tjejerna är också osäkra på hur arbetsmarknaden kommer att se ut för dem i framtiden.

Nästan en av tre unga kvinnor (31 procent) är enligt Tekniksprångets undersökning oroliga för hur arbetsmarknaden kommer att se ut för dem, jämfört med endast en av fem unga män (21 procent).

"Resultaten ger skäl till oro. Samtidigt som tjejerna ofta har mycket goda resultat i grundskolan och på gymnasiet är de mer bekymrade över hur de kommer att klara högskolestudierna eller arbetslivet, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget på IVA i ett pressmeddelande.

Hälften av killarna (50 procent) är tveksamma till att läsa en högre teknisk utbildning, jämfört med hela två tredjedelar (67 procent) av tjejerna. 29 procent av tjejerna angav ”osäkerhet på vart det leder” som skäl för tveksamheten (mot 22 procent av killarna). 13 procent av tjejerna och åtta procent av killarna angav som skäl att högskolematematiken var för svår.

Sammanlagt 7 034 ungdomar som sökt till Tekniksprånget mellan 2015-2017 har svarat på programmets undersökning. Rådata har förmedlats av IBM.

Tekniksprånget är ett fyra månader långt program med betald praktik som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Genom programmet satsar Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen för att säkra kompetensförsörjningen och intressera och motivera ungdomar till högre teknisk utbildning. Över 200 arbetsgivare är med och erbjuder praktikplats på över 100 orter i Sverige.

Tekniksprånget arbetar målinriktat för att få tjejer att söka och hälften av praktikanterna är tjejer. Flera arbetsgivare arbetar med Tekniksprånget för att nå framtida kvinnliga medarbetare. Och hela 86 procent av de ansökande tjejerna såg det som viktigt att deras kommande arbetsgivare arbetar med mångfald.

"Tjejerna uppger också att de är mer osäkra på teknikstudier och uppskattar därför att få testa ingenjörsyrket innan de bestämmer sig. Praktik är därför en framgångsfaktor för att få jämnare könsfördelning på teknikutbildningar och i arbetslivet", kommenterar Alexandra Ridderstad.

 

Ansökningsportalen för nästa praktikperiod inom Tekniksprånget öppnar igen den 16 oktober, och är öppen till den 16 november. För att söka ska man antingen gå sista terminen i trean eller precis ha gått ut gymnasiet. Man ska också vara behörig till en ingenjörsutbildning (det vill säga ha läst matematik 3c, kemi 1 och fysik 1).

Ansökan sker på webbplatsen www.teknikspranget.se

 

Cirka 14 000 ungdomar har hittills sökt Tekniksprånget och över 3 300 har genomfört praktik. Åtta av tio går vidare till högre tekniska studier efter genomförd praktik. Hälften av dem är kvinnor. Nio av tio menar att Tekniksprånget motverkar de många avhoppen från teknikutbildningarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078