23948sdkhjf

Storinvestering i reaktor

Styrelsen i OKG, med Uniper som majoritetsägare, har beslutat att investera 865 Mkr på en säkerhetsuppgradering av kärnreaktorn Oskarshamn 3 (O3).

Den 18 augusti fattade OKG:s styrelse beslut om att investera i oberoende härdkylning, ett säkerhetssystem som måste vara installerat innan utgången av 2020 enligt ett krav från Strålsäkerhetsmyndigheten. Beräknad kostnad för säkerhetssystemet och underliggande stödsystem ligger på 865 Mkr.

Fossilfri kärnkraft står idag för 35-40 procent av Sveriges elproduktion, och är viktig för leveranssäkerheten, elkvaliteten och de låga CO2-utsläppen i det svenska elsystemet. Oskarshamn 3 är Sveriges största anläggning för elproduktion.

- Reaktorn levererar årligen över tio terrawattimmar, vilket motsvarar 7-8 procent av landets totala årsproduktion. Beslutet framtidssäkrar O3 för många års drift framöver och det är ingen överdrift att påstå att dagens beslut är viktigt för en fortsatt stabil, trygg och fossilfri elförsörjning i Sverige, säger Johan Svenningsson.

- Investeringen har blivit möjlig tack vare ett mycket framgångsrikt arbete med att effektivisera verksamheten på OKG, säger Johan Svenningsson, som poängterar att investeringsbeslutet inte var helt självklart.

- Nej, vi har fortsatt ett osäkert marknadsläge för svensk elproduktion, med långsiktigt låga elmarknadspriser som riskerar att cementeras med den föreslagna förlängningen av elcertifikatsystemet. Det skapar redan idag lönsamhetsproblem för alla energislag i Sverige – inte bara kärnkraften, menar Johan Svenningsson.

Trots det osäkra marknadsläget, har Uniper en tilltro till svensk energipolitik och de långsiktiga visioner som skapats genom energiöverenskommelsen förra året.

- Det finns en majoritet i riksdagen som inser den fossilfria kärnkraftens betydelse för svensk välfärd, industri och klimat, och som insett vikten av att återstående sex reaktorer får mer neutrala finansiella förutsättningar att kunna drivas in på 2040-talet. Det visar inte minst Energiöverenskommelsen som resulterat i att kärnkraftsskatten tas bort, menar Johan Svenningsson.

- Det är också positivt att Kärnavfallsfonden ges en möjlighet till god tillväxt och utveckling genom förlängd inbetalningstid från 40 till 50 år och genom möjligheten att placera fondmedel i aktier. Men det kan inte vara förenligt med Energiöverenskommelsens intentioner att regelverket ska villkoras med en orimligt hög årsavgift, avslutar Johan Svenningsson.

FAKTA

Oberoende härdkylning är ett kompletterande kylsystem med en oberoende kraftkälla som pumpar in vatten och kyler kärnbränslet. Systemet aktiveras om ordinarie elförsörjning skulle bli utslagen och ordinarie kylsystem inte skulle fungera.

Kopplat till EU:s stresstester av kärnkraftverken inom unionen, fick Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag av regeringen att sammanställa säkerhetsläget vid de svenska kärnkraftverken. Bedömningen är att svenska kärnkraftverk står sig mycket väl säkerhetsmässigt, men att säkerheten kan förbättras ytterligare genom installation av oberoende härdkylning.

Foto: OKG

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.074