23948sdkhjf

Myntbrist kan bli stort problem

Handeln kan sitta med Svarte Petter efter 1 juli.

Hittills har det stora problemet för handeln varit att ta emot mängden gamla mynt, men om en månad när de gamla mynten slutar gälla kan handlarna stå inför ett helt nytt problem.

– Utmaningen har ju varit att få in mynten men vad som seglar upp nu är det motsatta, nämligen att få ut de nya mynten, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert på betalfrågor för Svensk Handel.

Enligt Bengt Nilervall var handeln beredd på myntbytet i ett tidigt skede men på grund av de snabba förändringar som skett i samhället sen myntbytet först annonserades ser situation nu väldigt annorlunda ut.

– När man började planera det här 2011 byggde man på den infrastruktur som då fanns. Då hade vi tre värdebolag och en mer omfattande bankinfrastruktur. Men sen när Panaxia försvann och bankerna kraftigt började montera ner har det blivit så att handeln har fått ta ett väldigt stort lass, säger han.

Bengt Nilervall är kritisk mot att både bankerna och staten inte tillräckligt agerat men han menar att även handlarna kunde ha gjort mer.

– De stora handlarna kunde ha bestämt sig tidigare för att de endast ge ut nya mynt och det hade gett en överspillning till resten av handeln men de har inte satt ner foten.

Nu, med bara en månad kvar är det ont om tid och även de handlare som agerar kan få betala för att kunna hålla sig med mynt, mellan fem och tio procent av växelmyntens värde kan det kosta och då är det inte alltid säkert att värdebolagen hinner.

Men det finns annat som handlarna kan göra för att försöka klara av myntbytet.

– Bunkra upp med nya mynt, kontakta Forex eller någon fristående sparbank samt planera för vad du gör om du inte har mynt, man kanske får fråga sig om man klara sig på endast kortbetalningar för en tid, säger Bengt Nilervall

– Kanske kan vi skicka mynt med rekommenderat brev, det är ingen billig lösning men det är en lösning, kanske kan några handlare gå ihop, tillägger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079