23948sdkhjf

Vi presenterar Återvinningsgalans finalister!

30 november är det dags! Då arrangerar vi Återvinningsgalan på Vasateatern i Stockholm och det kommer att stå klart vem som får gå hem med de åtråvärda priserna. Här presenterar vi nu årets finalister.

ÅRETS ÅTERVINNINGSINSPIRATÖR:

Anna Denell, Vasakronan

Anna Denell, hållbarhetschef vid fastighetsbolaget Vasakronan, har gjort sig känd som en varm anhängare av återbruk och återvinning i såväl fastighetssektorn som inom samhällsbyggnad i stort. En sann inspiratör.

Christer Otterström, Hummeltorp

Hummeltorps vd Christer Otterström vill inspirera och påskynda omställningen till ett cirkulärt samhälle. På kort tid har Christer skapat ett stort, internationellt intresse för återvinning och återbruk av byggmassor.

Anna Lidström, Högskolan i Borås

Anna Lidström blev tidigare i år landets första doktor i ”Redesign”. Hon brinner verkligen för att lyfta upp designmetodik som en viktig del i återvinning och återanvändning av resurser. Flitigt förekommande i media och med 24 000 följare på sitt instagramkonto är hon en ambassadör för cirkulärt tänkande och handlande.


ÅRETS HÅLLBARA BYGGPROJEKT:

Projektet Supernova

Bostadsrättsföreningen Supernova har bland annat fått en konstnärlig utsmyckning av en fasad där man skapat 500 kvm av återbrukad plåt som tidigare använts för tryckning av tidningar och reklam. Projektet är ett samarbete mellan Bonnier News, Stena Fastigheter och Stena Recycling.

Återbruk av stålbalkar

I ett samarbete mellan Tibnor, Sweco och Dekra har ett lyckat projekt gett stålbalkarna från rivningen av den gamla svävarterminalen i Malmö ett nytt liv i Henriksdals reningsverk. Projektet har också lett till att man nu kan köpa återbrukat stål på samma plats och på samma sätt som nytt stål.

Klivet

Klivet är ett forsknings- och utvecklingshus i Fjärås som uppförts av A-Hus. Med smarta materialval och lösningar har huset ca 37 % lägre klimatavtryck jämfört med ett standardprojekt. Bland annat har huset isolering framställd av återvunnet tidningspapper.

ÅRETS ÅTERANVÄNDARE:

Borås Science Park

Borås Science Park har varit drivande i att ta fram merchandise och volontärkläder till Way Out West-festivalen som till 100 % bestått av återbrukade second hand-kläder.

Panter

Panter har med hjälp av ett digitalt retursystem gjort det möjligt att använda flergångsserviser för event och för takeaway istället för engångsprodukter.

Remade in Sweden

Företaget Remade in Sweden är specialiserade mot återbruk av IT-utrustning. Ambitionen är att återbruka och reparera så mycket som möjligt och går inte det så tar man vara på så mycket komponenter som möjligt för användning som reservdelar.

ÅRETS AVFALLSBEHANDLARE:

Sysav/Renewcell

Sysav levererar sorterad textil (Refab) från sin sorteringsanläggning Siptex i Malmö till Renewcell som sedan återvinner textilen till textilmaterialet Circulose som används till nya textilprodukter.

Svensk Däckåtervinning

Svensk Däckåtervinning invigde tidigare i höst en toppmodern anläggning för återvinning av uttjänta däck i Linköping. Den nya anläggningen är en nyckelspelare i att öka resursnytta och materialåtervinning, samt höja värdet av den återvunna däckråvaran.

Site Zero

Under hösten startar Site Zero i Motala, Svensk Plaståtervinnings kraftigt utbyggda anläggning för sortering av plastförpackningar. Tolv olika fraktioner kommer nu att effektivt kunna sorteras ut i anläggningen.

ÅRETS FÖREBYGGARE:

Klimatarena Stockholm

Klimatarena Stockholm är en regional återbruksmarknad för byggmaterial i Stockholms län. Samtliga 26 kommuner i länet deltar och den drivs av Länsstyrelsen och region Stockholm tillsammans.

Handslaget Göteborg

I Göteborg har staden tagit stora kliv mot återbruk, bland annat genom ett så kallat Handslag mellan ett femtiotal av stadens privata och offentliga fastighetsägare som tillsammans vill skapa en fungerande marknad för återbrukat material.

Hållbar vård och omsorg

Stockholms stad har genomfört projektet Hållbar vård och omsorg med syftet att genom samverkan hitta lösningar på hållbarhetsutmaningar inom äldreomsorgen. Fokus har legat på att minska användning av engångsartiklar, att minska matsvinn och användning av skadliga kemikalier samt öka utsorteringen till materialåtervinning.

ÅRETS CIRKULÄRA INITIATIV:

Mockfjärds fönster

Fönstertillverkaren Mockfjärds har lanserat ett koncept med cirkulära fönsterbyten. Kundernas gamla fönster kommer att tas om hand och materialåtervinnas i samband med att nya installeras.

GoZero

Avfalls- och återvinningsbolaget PreZero har skapat en AI-baserad återbrukstjänst kallad GoZero som digitaliserar cirkulärt återbruk för ett bättre resursutnyttjande.

Axfoundation

Med bland andra Axfood, Coop, Ica, Lidl och Mathem driver Axfoundation projektet Returbar i syfte att ta fram en cirkulär lösning för återbrukbara kassar/leveransförpackningar.

ÅRETS SPECIALPRIS:

ReTake

Forskningsprojektet ReTake leds av Chalmers Industriteknik och målet är att göra evenemang och besöksindustri engångsfria. I projektet utvecklas ett rotationssystem med återanvändbara artiklar för mat och dryck som testats vid Gothenburg Horse Show, Almedalsveckan och Göteborgs Kulturkalas i år.

ReCirculate

Projektet ReCirculate – cirkulära byggmaterial under ledning av Göteborgs Stad, syftar till att minska klimatbelastningen vid byggnation genom att miminera uttag av nytt material och främja material med låg klimatbelastning. Potentialen att utnyttja material som redan finns i den urbana miljön är stor, liksom för återbruk av material och produkter från rivnings- och ombyggnadsprojekt.

Vinnarna presenteras alltså på Återvinningsgalan den 30 november på Vasateatern i Stockholm. Det blir en festkväll under ledning av Sofia Wistam, kvällens konferencier. På www.atervinningsgalan.se hittar du all info om galan och där kan du självklart också boka din plats för kvällen. Vi ses väl?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08